4 juli 2002
BMW Z4 (2003 - 2009)

BMW Z4 (2003 - 2009)

nieuwe roadster bij bmw: de z4

4 juli 2002 | Op de Salon van Parijs, eind september van dit jaar, presenteert BMW een geheel nieuwe roadster aan het grote publiek: de Z4. Deze open tweezitter vormt niet alleen een volgende stap in het nieuwe verschijningsbeeld van BMW, maar zet volgens BMW vooral nieuwe maatstaven in deze bijzondere categorie automobielen.

De BMW Z4 verenigt alle klassieke kenmerken van de roadster in zich: een lange motorkap, lange wielbasis, korte overhangen en een lage, ver naar achteren liggende zitpositie. Zijn design wordt bepaald door een wisselwerking tussen convexe en concave vlakken, strakke lijnvoering en vloeiende rondingen. Zo ontstaan steeds weer nieuwe overgangen van licht naar donker, een fascinerend lichtspel dat het bijzondere karakter van de Z4 visueel onderstreept. De nieuwe carrosserie biedt roadster-liefhebbers voor het eerst niet alleen een ruim opgezette cockpit met (standaard) twee comfortabele sportstoelen, maar ook 260 liter bagageruimte - plaats genoeg voor bijvoorbeeld twee golfbags. Dat komt ook omdat de linnen kap, met glazen, elektrisch verwarmbare achterruit, zich Z-vormig laat samenvouwen in een variabele bergruimte. Het op deze wijze samenvouwen van de linnen kap biedt zo een handige afdekking, waardoor de afdekhoes overbodig is.

Voor het pure roadster-gevoel zorgen twee zescilinders: in de Z4 2.5i met 141 kW / 192 pk, topsnelheid 235 km/h; en in de Z4 3.0i met 170 kW / 231 pk, topsnelheid 250 km/h met een speciale sound-engineering. Het motorvermogen wordt na de M3 ook in de Z4 3.0i via een nieuwe handgeschakelde-zesversnellings-close-ratio bak en een gemodificeerde 3-serie achteras op de wielen gezet. De Z4 2.5i is standaard uitgevoerd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Fahr Dynamik Control (FDC) voegt daar nog een alertere reactie op het gaspedaal, een nog directer stuurkarakter en in combinatie met een als optie verkrijgbare vijftraps automaat of SMG een dynamischer schakelprogramma aan toe.

BMW Z4 (2003 - 2009)

Met een scala van sportief georiënteerde armaturen heeft de Z4 rijder de functies van zijn automobiel altijd onder controle. Tegen meerprijs zijn onder meer een geheel in het dashboard verzinkbaar navigatiesysteem met 16: 9 display, een Hi-Fi-systeem in carvertechnologie en een autotelefoon verkrijgbaar. Een speciaal vormgegeven met leer bekleed sportstuur, een rolbeugelsysteem, een radio/CD speler, airconditioning en cruise control en vele praktische opbergmogelijkheden behoren o.a. tot de standaard-uitvoering van de nieuwe Z4.

In oktober van dit jaar gaan in de Verenigde Staten de eerste BMW Z4 roadsters de weg op, Europa volgt in het voorjaar van 2003. Tegen die tijd is voor beide motorvarianten ook SMG, een sequentiële handgeschakelde zesversnellingsbak, als optie leverbaar, waarmee het rijplezier verder te verhogen is ...