25 oktober 2004
 

Seat Ibiza (1993 - 2002)

Seat Ibiza viert 20e verjaardag

25 oktober 2004 | Precies 20 jaar geleden werd de Seat Ibiza gelanceerd. Dat gebeurde op de autotentoonstelling van Parijs. Toch was dit niet zomaar een lancering van een nieuw model; met de Ibiza liet Seat ook zien dat het vast van plan was om als onafhankelijk merk verder te gaan in een zeer competitieve markt.

Het op eigen benen staan van Seat begon met het ontwikkelen van een nieuwe modellenreeks en het opbouwen van een markt buiten Spanje. Wat volgde was het ontwerpen van de eerste nieuwe modellen. Dat gebeurde in het Technisch Centrum in Martorell en het eerste resultaat was de Ibiza. Het feit dat dit het eerste model was dat van begin tot eind door Seat zelf was ontworpen, leverde het merk alom bewondering op.

Seat Ibiza (1993 - 2002)

De belangrijkste kenmerken van deze eerste Ibiza waren het ontwerp van meesterdesigner Guigiaro, zijn afmetingen, het comfort en de System Porsche motoren. Sinds die historische dag in Parijs, zijn er meer dan 3,3 miljoen Ibiza's geproduceerd. Het allereerste model kwam op 27 april van de band in de Zona Franca-fabriek (Barcelona). De tweede generatie Ibiza, (Ibiza New Style) met een moderner uiterlijk en extra uitrusting werd in 1991 geintroduceerd. Van deze twee generaties Ibiza werden in totaal bijna 1,3 miljoen exemplaren gemaakt en daarmee was het gelijk de meest geproduceerde Seat ooit.

In 1993 kwam de derde generatie Ibiza op de markt. De introductie daarvan viel samen met de ingebruikname van de Martorell-fabriek. De Ibiza van de derde generatie was volledig door Seat zelf ontwikkeld, maar het merk maakte inmiddels deel uit van de Volkswagen Groep.

Seat Ibiza (1993 - 2002)

In mei 1999 werd de vierde generatie Ibiza onthuld op de Barcelona Motor Show. Als eerste in zijn klasse, kon deze nieuwe Ibiza worden uitgerust met Traction Control (TCS) en ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma). Seat heeft tussen 1993 en 2001 in totaal meer dan 1,5 miljoen exemplaren van de derde en vierde generatie Ibiza gebouwd.

Van de vijfde generatie Ibiza zijn tot op de dag van vandaag meer dan 530.000 exemplaren geproduceerd, waarvan er in Nederland 15.000 rondrijden. Dit model belichaamt Seat's visie op design en sportief rijden. Het design van deze Ibiza vormt een brug naar een nieuwe generatie van Seat-modellen waarvan de Altea de eerste representant is. Het bewijs van sportief rijden vormt de inzet van de Ibiza in de Seat Cupra Cup. Het eerste seizoen van deze unieke dieselklasse op A-evenementen is het afgelopen weekend afgesloten.