13 augustus 2004
 

Toyota Land Cruiser V8

Toyota levert Land Cruiser in SX uitvoering

13 augustus 2004 | Toyota komt met een speciaal op de Nederlandse markt afgestemde versie van de Land Cruiser die inspeelt op het gegeven dat terreinwagens steeds vaker als SUV's worden gezien. De nieuwe Land Cruiser SX, die vanaf heden te bestellen is, komt hieraan tegemoet. De SX bevindt zich tussen de VX en topversie Executive. Standaard zijn onder meer de recent vernieuwde automatische vijftraps transmissie en lederen bekleding alsook technologie ter verhoging van de actieve veiligheid. Bovendien zit het reservewiel onder in plaats van achterop de auto. De Land Cruiser SX wordt geleverd met een 3,0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor die onlangs meer trekkracht kreeg. Er is ook een 4,0 liter V6 benzinevariant. Beiden zijn uitsluitend als vijfdeurs versies leverbaar. De Land Cruiser 3.0 D-4D SX Automaat heeft een consumentenprijs van € 63.490,- en is ook op grijs kenteken leverbaar voor € 39.990,- exclusief BTW.

De SX versie is gepositioneerd tussen de Land Cruiser VX en de Land Cruiser Executive. Z'n prijs zit echter dichter bij de VX terwijl hij qua uitrusting meer aan de Executive doet denken. Optioneel zijn af fabriek zaken te bestellen als een elektrisch te bedienen sunroof en Toyota's Full Map DVD Navigatiesysteem waarmee heel West-Europa onder handbereik ligt. De SX onderscheidt zich van de VX door onder meer de automatische vijftraps transmissie, lederen bekleding met op de voorstoelen stoelverwarming en elektrische stoelverstelling. Door het reservewiel onder de auto te plaatsen heeft de achterzijde van de SX bovendien een chique uitstraling gekregen.

Toyota Land Cruiser V8

Om de actieve veiligheid op een zo hoog mogelijk plan te tillen is de SX ook standaard voorzien van Vehicle Stability Control (VSC) en Active Traction Control (A-TRC). Dit zorgt voor een stabieler weggedrag en een betere tractie onder extreme rij-omstandigheden. Voor wie het terrein in wil is eveneens standaard Down Hill Assist Control (DAC) en Hill Start Assist Control (HAC) beschikbaar.

De Land Cruiser SX is leverbaar met een 3,0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor (120 kW/163 pk) waarvan recent het koppel met 67 Nm is verhoogd naar 410 Nm. Ook is er een 4,0 liter V6 benzinevariant leverbaar met 183 kW/249 pk. In beide gevallen worden de motoren gecombineerd met een vijftraps automatische transmissie.