22 juni 2004
 

Saab

Saab Alcokey gaat rijden onder invloed tegen

22 juni 2004 | Alcohol en autorijden gaan niet samen. En als het aan Saab ligt, is rijden onder invloed van alcohol in de toekomst ook technisch onmogelijk. De Zweedse producent heeft namelijk een prototype van een speciale contactsleutel ontwikkeld, de "Alcokey", waarmee de auto alleen te starten is als de bestuurder eerst op het mondstuk heeft geblazen en de ingebouwde alcoholgevoelige sensor groen licht heeft gegeven.

Bij 29 procent van de dodelijke aanrijdingen in Zweden was vorig jaar alcohol in het spel. Gerekend over heel Europa gaat het om een percentage van 25 procent. Dat blijkt uit ongevalcijfers van de Zweedse overheid en van de Europese Unie. Volgens Saab maakt dit duidelijk dat een alcoholtester in de contactsleutel, die ongeveer 250 euro zou moeten kosten, zin heeft.

Bij de Saab Alcokey leidt een ingebouwd blaaspijpje de ademlucht langs een sensor die verbonden is met de transponder in de sleutel. Is het alcoholpromillage in de adem boven het wettelijk toegestane niveau, dan geeft de transponder geen deblokkeringcode af voor de elektronische startblokkering van de auto. Een dergelijke sleutel zou volgens Saab vrij eenvoudig als optie aangeboden kunnen worden.

Saab

Momenteel zijn er tests aan de gang met een prototype van de Alcokey in de Saab 9-5 om de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid in de praktijk te beproeven. In elk geval is volgens Saab nu al duidelijk dat een alcoholtester in de contactsleutel aanzienlijk minder kost dan een ingebouwd apparaat in de auto. De becijferde 250 euro is ongeveer een tiende van de prijs van een vast systeem.

Bij het Alcokey-concept wordt op handige wijze gebruikgemaakt van de al in de auto aanwezige antidiefstalsystemen. Zodra de bestuurder met een druk op de knop in de sleutel de auto ontgrendelt, schakelt hij tegelijk de alcoholsensor in. Om te kunnen starten moet er eerst worden geblazen. Vervolgens licht een groen of een rood lampje op. Bij groen zal de sleutel normaal functioneren en de startblokkering deblokkeren. Bij rood blijft de startblokkering echter ingeschakeld. De sensor is te programmeren naar de wettelijk toegestane alcoholpromillages die in een bepaald land gelden.

In het huidige ontwikkelingsstadium is de Alcokey nog niet geintegreerd in de contactsleutel waarmee het testwerk wordt verricht. Komt het tot productie, dan zal dat wel het geval zijn, zodat de contactsleutel met de blaasunit van zakformaat zal zijn.

Saab
 
Websitewww.saab.nl
Deel via