4 juni 2004
 

Renault Fluence

Renault toont Fluence concept car

4 juni 2004 | De nieuwste concept car van Renault heet Fluence: een vierpersoons sportcoupe. Dankzij de vloeiende carrosserievorm en het uitnodigende interieur komen de vormen van de wagen maximaal tot hun recht. Patrick le Quement, Senior Vice President Corporate Design, beschouwt de Fluence als "de voortzetting van een lange traditie van markante Franse carrosseriebouwers". De concept car is op recentelijk onthuld op de locatie van de prestigieuze Louis Vuitton Classic in Engeland.

De Fluence geeft uitdrukking aan Renault's visie op het produceren van vierpersoons coupes voor het hogere segment. De Fluence is een coupe met een lengte van 4,60 meter. De vormgeving is het resultaat van eenvoudige, sobere lijnen en het visueel dynamische contrast tussen een laag aflopende voorkant en een verticaal gevormde achterkant. Het ontwerp van de voorkant is gestroomlijnd: de radiateurgrille ontbreekt om het logo te accentueren.

De smalle richtingaanwijzers zijn geplaatst naast de koplampen, waarvan de vorm het zuivere en gestroomlijnde uiterlijk van de voorzijde van de Fluence versterkt. Een dubbele LED-strip is onder verschillende hoeken geplaatst achter twee transparante lichtgebogen glazen. De LEDs gaan branden wanneer de draaihoek van de wielen verandert; hierdoor wordt in een bocht in meerdere richtingen voor verlichting gezorgd. Twee luchtinlaatopeningen versterken de vorm van de koplampen en worden overbrugd door een derde, smalle en horizontale inlaatopening.

Renault Fluence

Een contrast met de gestroomlijnde voorkant vormt de verticale vorm aan de achterkant van de Fluence, die energie uitstraalt. Dit gevoel van energie wordt nog versterkt door het contrast dat de brede achterkant oproept, en extra geaccentueerd door de langwerpige, horizontale lampen en een middengedeelte in een afwijkende kleur. Dit gedeelte vormt een verbinding tussen de achterruit en de dubbele in het midden gemonteerde uitlaat, waarbij het geheel wordt omlijst door een luchtafzuigopening.

Tussen de onderling zeer uiteenlopende voor- en achterkant is de Fluence vormgegeven rond een horizontaal vlak. De voorkant toont krachtige lijnen die samenkomen in het midden van de achterklep. Twee ervan lopen aan weerszijden nagenoeg symmetrisch. Twee andere lopen over de motorkap, het dak en de achterruit. Deze V-vormige achterruit sluit naadloos aan op de voorruit door middel van twee glazen strips die over de gehele lengte van het dak lopen en ten slotte eindigen bij de achterklep. De basis van de carrosserie, met zijn aluminium afwerking, omringt als het ware de carrosserie en zorgt zo voor een lagere luchtweerstand. Ook de 22"-velgen dragen hiertoe bij.

Het interieur van de Fluence, uitnodigend met een natuurlijk gevoel voor harmonie Dankzij het grote glasoppervlak valt een grote hoeveelheid licht naar binnen, waardoor de intensiteit van het dominante Margaux-rood volledig tot zijn recht komt. De met leder beklede stoelen zijn bevestigd op sleden. De zijkanten van de rugleuning en de zitting klappen uit wanneer de portieren geopend worden om de passagiers te verwelkomen. De zijdelingse steun kan aan de persoonlijke wensen worden aangepast. De armsteunen in het portier, die ook op sleden zijn aangebracht, passen zich aan de stand van de stoelen aan. Ook bij het met leder beklede dashboard is rood de overheersende kleur, waarbij beige accenten zijn aangebracht. Het ontwerp lijkt op een blad dat is opgerold en daarna in het midden is geknikt. Dit bladmotief herhaalt zich in het ontwerp van de middenconsole. De intuitieve instrumenten van het Touch Design zijn hier in een spiraalvormige beweging in opgenomen.

Renault Fluence

De voorin gemonteerde V6 benzinemotor met een inhoud van 3,5 liter ontwikkelt een vermogen van 280 PK en zorgt op elke snelheid voor rijplezier. De nauwkeurig afgestelde wielophanging en het chassis maken volgens Renault een snelle rijstijl en een soepele besturing mogelijk.

Renault Fluence Renault Fluence
 
Websitewww.renault.nl
Deel via