26 april 2004
Mini MINI (2000 - 2006)

Mini MINI (2000 - 2006)

Modelwijzigingen voor Mini One, Cooper en Cooper S

26 april 2004 | Na de zomer worden de huidige Mini hatchbackmodellen aangepast. Allereerst door verfijning van het voor Mini zo kenmerkende design met nieuwe kleuren, bekleding en wielen. Een tweede aanpassing betreft verbeterde ergonomie en meer speelruimte voor individuele wensen. Bovendien zorgen veranderingen in de aandrijflijn voor betere handlingeigenschappen en een directere rijbeleving.

Mini toont de hatchbackmodellen samen met de Mini Cooper S Cabrio in mei voor het eerst aan het grote publiek op de internationale automobieltentoonstellingen van Madrid en Birmingham. In augustus zijn de nieuwe modellen te bewonderen in de showrooms van de Nederlandse Mini dealers.

De Mini One en de Mini Cooper krijgen een nieuwe, handgeschakelde 5-versnellingsbak met gemodificeerde overbrengingsverhoudingen. Daarmee worden de handlingeigenschappen verbeterd. Deze modificaties komen tot uiting in verbeterde acceleratie en elasticiteit. De tussensprint van 80 naar 120 km/h schrijft de Mini One in de vierde versnelling in 11,9 en in de vijfde versnelling in 14,9 seconden op zijn naam. En door een kleine verhoging van het koppel naar 150 Nm bij 4.500 toeren accelereert de Mini Cooper voortaan van 0 naar 100 km/h in 9,1 seconden. De tussensprint duurt in de vierde versnelling 10,5 en in de vijfde versnelling 13,5 seconden.

Mini MINI (2000 - 2006)

Het motorvermogen van de Mini One en de Mini Cooper blijft gelijk, maar dat van de Mini Cooper S gaat met 7 pk / 5 kW omhoog. Daarmee levert de 1,6 liter motor voortaan 170 pk / 125 kW bij 6.000 toeren, goed voor een topsnelheid van 222 km/h. En de acceleratie van 0 naar 100 km/h is daarmee in 7,2 seconden een feit. Het koppel stijgt met ca. 10 Nm naar het nieuwe maximum van 220 Nm bij 4.000 1/min. In relatie tot beduidend hogere prestaties zijn verbruikscijfers van gemiddeld 8,6 liter per 100 km gelijk gebleven.

De Mini One en de Mini Cooper krijgen voor en achter nieuw vormgegeven bumpers die deze modellen een duidelijk sportiever uiterlijk geven. De Mini Cooper S behoudt de voor dit model zo kenmerkende bumpers. Alle modellen krijgen bovendien nieuw vormgegeven koplampen en achterlichten in helder glas look. De als optie leverbare Xenon-koplampen worden voorzien van een extra omlijsting van 8 lichtpunten die zorgen voor het een groter onderscheid. Voor frisse wind in de kleurenkaart zorgen twee nieuwe metallics: Astro Black en Black-Eye Purple. Daardoor zijn de Mini One en de Mini Cooper voortaan verkrijgbaar in zes verschillende kleuren metalliclak en vier kleuren unilak. De metallics Hyper Blue en Dark Silver blijven exclusief voorbehouden aan de Mini Cooper S. Daarmee kan de liefhebber van het topmodel kiezen uit twaalf verschillende kleuren.

Ook comfort en veiligheid zijn met de update van het interieur op een hoger niveau gebracht. Daarbij is gedacht aan extra bergruimte in de middenconsole, portierbekleding met een verbeterde armleuning en meer opbergmogelijkheden, een handgreep voor de voorpassagier en een grotere binnenspiegel. Daarnaast ook aan een derde zonneklep opzij, aan bestuurderszijde, een omvangrijker binnenlichtpakket en meer bedieningsgemak van de automatische airconditioning. Het als optie leverbare Chrome-Line Interieurpakket verhoogt de sportieve ambiance in het interieur, evenals het optionele Cockpit Chronopack met drie extra ronde meters. Voorts zorgt een verhoging aan de zijkanten van de zitting van de standaard voorstoelen voor meer zijdelingse steun. Daarbij hebben Mini One en Mini Cooper liefhebbers keuze uit elf verschillende dessins bekleding in stof, stof/leder en leder.