10 april 2004
 

Cadillac STS

Cadillac toont STS

10 april 2004 | Met de 2005 Cadillac STS lanceert het Amerikaanse automerk van weleer een compleet nieuw ontworpen opvolger van de Seville. Zeker in Europa verleent die presentatie een nieuwe dimensie aan de renaissance van Cadillac. Met andere nieuwe modellen als de crossover SRX en de XLR roadster betreedt Cadillac in ons deel van de wereld compleet nieuwe segmenten, terwijl de 2005 STS in feite het stokje overneemt van de Cadillac modellen zoals we die nu kennen.

De hand van ontwerper Kip Wasenko is duidelijk zichtbaar. Het Cadillac STS design sluit aan bij het nieuwe familiegezicht van het Amerikaanse merk, maar is toch meteen als de nieuwe generatie sportsedan herkenbaar door zijn gevoel voor traditionele accente. Ook het compleet nieuw ontwikkelde interieur volgt die koers. Zo valt het gebruik van eucalyptus hout en aluminium op, evenals een zacht aanvoelend type leer. Overigens is bij het koetswerk, bijvoorbeeld het kofferdeksel, gebruik gemaakt van aluminium. Zijn speciale vormen werden mogelijk door een uniek productieprocede met een kunststof mal. De 2005 STS krijgt een dynamisch profiel mee en oogt mede daardoor compacter dan hij in feite is. Met een lengte van 4986 milimeter is de STS bepaald geen kleintje.

Cadillac STS

Onderstel en bodemgroep zijn ontwikkeld op basis van het nieuwe achterwiel aangedreven Sigma platform zoals dat ook onder de CTS wordt toegepast. Bij de STS voorwielophanging en de multilink achterwielophanging is veel aandacht besteed aan de afstelling en werking. Naast systemen als "Magnetic Ride" schokdemper-, niveauregeling (met een Sportstand) en "StabiliTrak" actieve stabiliteitsregeling vallen details op als het gebruik van lichtmetaal in zowel de wielophanging als de remmen.

De 3.6 liter V6 levert 255 pk en staat borg voor een sprint naar 100 kilometer per uur in minder dan 7 seconden. Dankzij variabele timing van de in- en uitlaatnokkenas plus een variabel inlaatspruitstuk heeft de V6 over een groot bereik trekkracht beschikbaar. Om precies te zijn 90 procent van de maximale waarde (339 Nm) over het volledige gebied van 1.600 tot 5.800 omwentelingen per minuut. De prestaties van de 4.6 liter Northstar V8 zijn: 320 pk, 459 Nm trekkracht en een acceleratie naar 100 kilometer per uur binnen zes tellen. De Europese versie van de Cadillac STS krijgt in ons deel van de wereld aangepaste overbrengingsverhoudingen mee. Zowel de V6 als de V8 bieden een zeer moderne Hydro-Matic vijfversnellingsautomaat met de mogelijkheid van sequentiele handmatige bediening.

Cadillac STS

De 2005 Cadillac STS wordt eind dit jaar in Europa aan pers en publiek voorgesteld.