29 maart 2004
 

BMW

BMW zet brandstofcel in bij dealer

29 maart 2004 | Als eerste automobielfabrikant ter wereld zet BMW Group een brandstofcel in voor de energieverzorging van een dealerbedrijf in Den Haag. Doel van deze inzet is energie besparen en de uitstoot van kooldioxide voorkomen. De proefopstelling van het systeem is ter beschikking gesteld door het verwarmingsconcern Vaillant om de mogelijkheden van de brandstofcel op het gebied van stroom- en warmtevoorziening aan te tonen.

Toepassing van brandstofcellen maakt deel uit van de BMW Group Strategie de energievoorziening van dealerbedrijven duurzaam op te zetten. De door de brandstofcel van BMW Den Haag geleverde energie wordt gebruikt voor het opwekken van stroom en warmte. Het is de bedoeling met deze energie het functioneren van de wasstraat, de spuiterij en de airconditioning van het gebouw te waarborgen.

Het bij BMW Den Haag geinstalleerde systeem heeft een vermogen van 4,6 kilowatt. Daarnaast levert het via een kracht/warmtekoppeling nog eens een verwarmingsopbrengst van 7,0 kW. De brandstofcel wordt gevoed met waterstof die in de reformer van de brandstofcel uit aardgas wordt gewonnen. De eerste resultaten van deze proefopstelling worden na een gebruiksperiode van 12 maanden verwacht. Bij succes zal deze technologie ook bij andere dealerbedrijven worden geinstalleerd. Het project valt binnen het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie. BMW Group werkt bovendien aan de ontwikkeling van brandstofcellen voor de stroomvoorziening van het boordnet van automobielen. Bij de huidige stand der techniek is de brandstofcel uit oogpunt van dynamiek en kosten nog niet gepland voor de aandrijving van automobielen. Hier geeft BMW de voorkeur aan de verbrandingsmotor die als alternatief voor benzine of dieselolie ook op waterstof kan draaien.

 
Websitewww.bmw.nl
Deel via