15 maart 2004
 

Maybach

Maybach in de European Automotive Hall of Fame

15 maart 2004 | De Duitse constructeur Wilhelm Maybach (1846-1929) krijgt een plaats in de European Automotive Hall of Fame in Geneve. Dit instituut eert hem als een persoonlijkheid die de automobielgeschiedenis uitzonderlijke diensten bewezen heeft. De kleindochter van Maybach, Irmgard Schmid-Maybach, nam het eerbewijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Geneve in ontvangst.

"De naam Wilhelm Maybach is nauw verbonden met automobielen van de hoogst mogelijke stilistische en technische perfectie - wij voelen ons bijzonder verplicht aan dit legendarische luxe merk en zetten met de nieuwe Maybach premium limousine standards in de wereld van eerste klas automobielen", zei Prof. Jurgen Hubbert, Lid van de Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG, verantwoordelijk voor de Mercedes-Benz Car Group, tijdens de huldiging.

Maybach

In de Hall of Fame in de Palexpo te Geneve voegt Wilhelm Maybach zich bij prominent gezelschap, waaronder Karl Benz en Gottlieb Daimler. Net als zij hoort Wilhelm Maybach tot de pioniers van de automobiel. Als jarenlange vriend van Gottlieb Daimler en technisch directeur van de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) ontwikkelde hij in 1901 de eerste Mercedes, die met een voorin ingebouwde aluminiummotor van 35 pk, twee nokkenassen en een vooruitstrevende radiator in honingraatvorm een mijlpaal in de toenmalige voertuigtechniek zette en pionier van alle moderne personenwagens was. Daarom noemde men hem in Frankrijk respectvol "Roi des constructeurs" - Koning van de constructeurs.

En dat is nog niet alles: Wilhelm Maybach ontwierp nog meer Mercedes-voertuigen en waarborgde daarmee een rol van het jonge merk in de internationale racesport. Nadat hij in 1907 afscheid nam van DMG, produceerde hij samen met zijn zoon Karl vooral motoren met groot vermogen voor de luchtschepen van Graf Zeppelin. In 1921 besloot hij samen met zijn zoon Karl in eigen regie automobielen op de markt te brengen. Van begin af aan legde hij zich toe op grote, luxueuze wagens, waarvoor hij fluisterzacht lopende motoren construeerde. Maybach werd al snel tot mythe.

Maybach

Deze mythe en zijn klinkende naam leven tegenwoordig voort in de premium luxe limousines Maybach 57 en 62, die uitgelezen kwaliteit, exclusieve stijl en modernste automobieltechniek van de 21e eeuw op een hoogwaardige wijze combineren - geheel in de geest van hun uitvinder Wilhelm Maybach.

Maybach Maybach
 
Websitewww.maybach.nl
Deel via