26 februari 2004
Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius (2003 - 2009)

Verkoopsucces voor Toyota Prius

26 februari 2004 | Op 5 februari jongstleden ging in ons land de officiele verkoop van de Toyota Prius van start. De ruime vijfdeurs hybride-auto blijkt een overweldigend succes. Inmiddels zijn er al meer dan 500 exemplaren verkocht. Dit aantal is hoger dan het verkoopcijfer van de vorige generatie, die drie jaar op de markt was. De verkoopverwachting voor het jaar 2004 staat op 1.000 exemplaren. Naar verwachting zal dit aantal aanzienlijk eerder worden gerealiseerd. De Toyota Prius kende in de Verenigde Staten (onderscheiden met Auto van het Jaar-titel) en Japan ook al uiterst succesvolle verkoopstarts.

Veel automobilisten die met de nieuwe Toyota kennis hebben gemaakt zijn opvallend positief over zijn rijeigenschappen, krachtige prestaties, high-tech uitrusting en niet te vergeten zijn lage verbruik. Om nog maar te zwijgen over de scherpe consumentenprijs die start vanaf 25.250 Euro, mede door afwezigheid van BPM. Deze belastingkorting levert de koper meer dan 7.600 Euro direct voordeel op. De korting is door de overheid verstrekt vanwege het schone en zuinige karakter van de auto. Nog een voordeel is dat de motorrijtuigenbelasting voor de Prius rijder twee klassen lager ligt. Het totaalgewicht van de Prius wordt verminderd met het gewicht van het hybride-deel. Op dit deel geeft Toyota ook nog eens acht jaar of 160.000 km garantie, inclusief het batterijpakket.

Toyota Prius (2003 - 2009)

De hybride-aandrijving combineert een speciale 1,5 benzinemotor met een elektromotor. De aandrijving kan een maximum vermogen aan de dag leggen van 110 pk en een maximum trekkracht van 478 Nm. Via een automatische transmissie (Electronically Controlled Variable Transmission) worden de aandrijfkrachten naadloos op de wielen overgebracht.

De Toyota Prius overtreft de EURO IV-emissienorm meer dan ruimschoots doordat de uitstoot van stikstofoxide (NOx) en koolwaterstof (HC) 88,8% onder EURO IV ligt en zelfs 93% onder de EURO IV-norm voor diesels. Het verbruik van de Prius bedraagt zo'n 4,3 liter per 100 km bij gecombineerd verbruik (volgens EC-norm).