6 januari 2004
 

Jeep Rescue

Conceptcar bij Jeep: Jeep Rescue

6 januari 2004 | Jeep toont tijdens de Detroit Motor Show de bijzondere concept car Jeep Rescue. De Jeep Rescue is, zoals zijn naam al aangeeft, het aangewezen voertuig om in de meest onherbergzame gebieden als reddingsvoertuig te fungeren. Daarnaast is de Rescue een Jeep-terreinwagen in zijn meest uitgesproken vorm.

De Jeep Rescue combineert de vaardigheid waarmee Jeeps zich in ruw terrein bewegen, met de laatste technische ontwikkelingen op het gebied van 'search and rescue', oftewel het opsporen en redden van mensen. De Rescue is zo ontworpen dat hij zich zelfs in de meest afschrikwekkende berggebieden en woestijnen staande kan houden. Om tot het ontwerp van de Rescue te komen, is Jeep gestart met een moderne interpretatie van het klassieke Jeep-model. Hiermee geeft de Rescue een duidelijke hint voor het design van een nieuwe, grote Jeep. Ook maakt deze concept car duidelijk dat de naam Jeep weliswaar gestoeld is op een rijke historie, maar zich toch nadrukkelijk als een dynamisch, vernieuwend merk presenteert.

Jeep Rescue

De Jeep Rescue heeft bijzondere voorzieningen die zijn afgestemd op zijn taak als reddingsvoertuig. Zo is er een generator die energie levert aan een 10 kW sterke elektromotor. De reddingswerkers vinden hun weg met behulp van een navigatiesysteem met drie dimensionale topografische informatie. Infraroodcamera's en speciale zoeklichten helpen bij het opsporen van hen die in nood zijn. Een slimme voorziening vormen de camera's onder de auto, die obstakels zichtbaar maken voor de bestuurder. Verder heeft de auto verlichting rondom, een satelliettelefoon, een VHF radio, een digitale videorecorder met mogelijkheid voor transmissie per satelliet, vierpuntsgordels voor de inzittenden en een op afstand bedienbare lier voor en achter. Heel bijzonder is de manier waarop de Jeep Rescue vrijwel geheel open is te rijden. De voorruit is neerklapbaar en de achterruit inschuifbaar, terwijl het voorste deel van het dak een glazen schuifdak heeft en het achterste deel, van canvas, oprolbaar is. Bovendien zijn de vier portieren gemakkelijk te verwijderen. Het voertuig heeft vijf zitplaatsen.

De Jeep Rescue heeft indrukwekkende afmetingen. Het chassis is 203 cm breed, de wielbasis meet 312 cm en de wielen zijn liefst 94 cm hoog. Door letterlijk op zo'n grote voet te leven, is de Jeep Rescue niet uit zijn spoor te brengen. Voor heeft hij hydropneumatische vering en achter een heavy-duty ophanging met schroefveren. De wagenhoogte is instelbaar, terwijl de carrosserie van de Rescue in zijn geheel tien centimeter omhoog kan om doorwaadbare passages gemakkelijk te kunnen overbruggen. De banden zijn van het run-flat type, waarmee de noodzaak voor een reservewiel vervalt. De bestuurder kan de bandenspanning van binnenuit regelen en dus afstemmen op de actuele condities.

Jeep Rescue Jeep Rescue
 
Websitewww.jeep.nl
Deel via