16 december 2003
Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius (2003 - 2009)

Opnieuw financieel voordeel voor Toyota Prius

16 december 2003 | Onlangs heeft de Belastingdienst besloten dat de Toyota Prius rijder -evenals bij de vorige generatie- geen belasting betaalt over het gewicht van het hybride-deel. Het tarief voor motorrijtuigenbelasting komt hiermee twee klassen lager uit, wat wederom financieel voordel oplevert. Dat de Toyota Prius is vrijgesteld van luxebelasting (BPM) is al eerder bekend gemaakt. De koper is hiermee circa 7.500 Euro voordeliger uit. Reden voor vrijstelling is het lage brandstofverbruik en het feit dat de Prius zeer schoon is. De ruime vijfdeurs Prius staat vanaf 5 februari bij de Toyota dealer. De consumentenprijs start bij 25.250 Euro (exclusief BPM).

Kopers van de nieuwe Toyota Prius worden door twee partijen financieel ondersteund. Allereerst door Toyota die de prijs van de auto zo laag mogelijk gecalculeerd heeft. Toyota is namelijk van mening dat de toegepaste hybride-aandrijving voor een grote groep automobilisten bereikbaar moet zijn. Het hybride-systeem combineert de voordelen van zowel de elektromotor als van de benzinemotor. De Belastingdienst wil deze schone technologie ook stimuleren en berekent geen BPM op de Toyota Prius, waardoor de consument circa 7.500 Euro minder belasting betaalt.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Doordat het gewicht van de Prius voor een deel is opgebouwd uit componenten voor de hybride-technologie wordt van het totaalgewicht 171 kg afgetrokken. Voor de Belastingdienst komt het belastbaar gewicht hiermee op 1.104 kg. Met deze gewichtsaftrek komt het tarief twee klassen lager uit.

De belangrijkste voordelen van de Toyota Prius zijn: een laag gemiddeld verbruik (4,3 per 100 km, volgens 80/1268/EEC norm), een pittige acceleratie door onder meer de krachtige elektromotor (1-100 km/h in 10,9 sec.) en een standaard automatische transmissie. Saillant detail is dat Toyota acht jaar fabrieksgarantie geeft op het hybride-systeem.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!