17 oktober 2003
 

Jeep Treo

Debuut tijdens Tokio motorshow: Jeep Treo

17 oktober 2003 | De designers van de Chrysler Group namen een kijkje in de toekomst en hebben een voertuig ontworpen dat de grenzen van het merk Jeep verkent. Het resultaat is de Treo, een Jeep die volgens de ontwerpers innovatief design combineert met milieuvriendelijke, hightech toepassingen en vooral bedoeld is voor een jonge doelgroep.

De Jeep Treo maakt zijn debuut op de 37e Tokyo Motor Show en laat een nieuwe interpretatie zien van klassieke Jeep-elementen zoals bijvoorbeeld de herkenbare grille. Van binnen biedt de Treo plaats aan drie personen of aan twee inzittenden met hun (vrijetijds-)bagage. De basis van de Treo wordt gevormd door een compleet nieuw platform dat is ontworpen om gebruik te maken van drive-by-wire technologie en een emissievrije brandstofcel of een andere geavanceerde krachtbron. De Treo wordt aangedreven door twee elektromotoren - een voor de voorwielen, de ander voor de achterwielen. Daarmee heeft de auto permanente vierwielaandrijving.

Jeep Treo

De uitdaging die de ontwerpers van de Treo meekregen, was een duidelijke: ontwerp een auto voor een nieuwe doelgroep en kijk daarbij minimaal tien jaar vooruit. Dat resulteerde in een Urban Activity Vehicle dat de typische stijl en het gevoel van Jeep verpakt in een compacte, zuivere vorm die zich moeiteloos aanpast aan de eisen die horen bij de lifestyle van jongeren - zowel in de stad als op minder begaanbare paden. "De Treo is een levendige, nieuwe interpretatie van de richting die het merk zou kunnen kiezen bij gebruikmaking van brandstofceltechnologie. Deze auto staat met zijn opwindende en onverwachte vorm voor denken met ongeremde verbeeldingskracht", aldus Trevor Creed, Senior Vice President van Chrysler Design. "De vorm en de uitvoering van de Treo breken weliswaar met de traditionele waarden van het merk, maar uiteindelijk is het wel een echte Jeep".

De voorzijde van de Treo is met zijn brutale vormgeving een frisse interpretatie van het klassieke Jeep 'gezicht.' Vanaf de voorkant, loopt de koets naar achteren spits toe waardoor een druppelvorm ontstaat. De hooggeplaatste vleugels aan de achterzijde herbergen de achterlichten en dienen daarbij als steun voor twee mountainbikes. De grote achterklep zorgt ervoor dat de bagageruimte makkelijk bereikbaar is. Het stoere Jeep karakter van de Treo wordt niet alleen benadrukt door de open wielkasten die de grote wielen ruim voldoende bewegingsruimte geven, maar ook door de stevige bevestigingshaken aan de voorkant en het hightech uiterlijk van koplampen en spiegels. De banden hebben een bijzonder ogend loopvlak (militaire stijl) en dat draagt -evenals de zichtbare voorvering en de 'afdrukken' van wandelschoenen op de treeplanken- bij aan het avontuurlijke imago van de Treo.

Jeep Treo

Het interieur zet de simpele en eerlijke stijl van Jeep voort. Het stuur, de stuurkolom, de pedalen en het instrumentarium zijn alle in een module gevat. Deze module kan door een uitsparing in het dashboard verschoven worden om zo eenvoudig te kunnen overstappen van links- naar rechtsgestuurd. Daarmee is de Treo geschikt voor markten over de gehele wereld. De radio, het GPS-systeem en de bedieningsunit met touch screen zijn in een tweede, eenvoudig te verwijderen module ondergebracht. De lichtgewicht stoelen staan in een driehoeksopstelling (twee zitplaatsen voor, een centraal achterin). Ze hebben een frame van carbonfiber en zijn bekleed met doorschijnend materiaal. De achterste stoel is neerklapbaar om extra bagageruimte te kunnen creeren. Daarbij is er de mogelijkheid om de voorwielen van twee mountainbikes in het interieur op te bergen zonder de derde zitplaats te hoeven opofferen. Ondanks de compacte afmetingen van de Treo, geeft het interieur een gevoel van ruimte door de grote voorruit, het zicht door de grille en het glazen dak dat zich over de gehele lengte van het passagiersgedeelte uitstrekt.

De introductie van de Jeep Treo gaat gepaard met een speciaal voor de Tokyo Motor Show ontwikkelde animatie. Deze is beinvloed door de 'anime' stijl die vooral in Azie erg populair is.

Jeep Treo Jeep Treo
 
Websitewww.jeep.nl
Deel via