28 september 2003
 

Smart

Smart stoelen als beste getest

28 september 2003 | Bij een onderzoek naar de veiligheid van autostoelen, uitgevoerd door de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs, behaalden de stoelen van Smart op beide geteste punten (bescherming tegen whiplash en stoelstabiliteit) de beste score. Het eindoordeel over de stoelen van Smart luidde "goed". In de beoordeling werd ook meegenomen of de stoelen op lichaamslenge zijn in te stellen. Getest werden de stoelen van tien auto's uit het compacte segment. Slechts twee hiervan behaalden de score "goed", waaronder dus ook de geteste Smart City-Coupé.

De Smart stoelen zijn integrale veiligheidsstoelen. Dit predikaat verdienen ze niet zomaar: de stoelen hebben een modulair opgebouwde staalplaatstructuur. De hoofdsteunen zijn een vast onderdeel van de stoel, wat ook de stevigheid ten goede komt. Bij een aanrijding van achteren wordt een groot deel van de botsenergie geabsorbeerd door de crashbox, de dwars- en langsbalken van de tridion veiligheidskooi en de achterin geplaatste motor.

Daarnaast bieden de stoelen comfort en diverse verstelmogelijkheden. Zo kan de bijrijdersstoel 15,5 cm verder naar achteren worden geschoven dan de bestuurdersstoel, hetgeen bij een aanrijding van opzij voorkomt dat de bestuurder en bijrijder met elkaar in botsing komen. Bovendien biedt dit een beter zicht naar rechts voor de bestuurder. De gordelgeleiding is in de stoelleuningen geintegreerd. Zo zorgt het systeem met driepunts-veiligheidsgordels voor optimaal draagcomfort voor elk postuur.

Naast innovatie en functionaliteit is veiligheid een belangrijk kenmerk van alle Smart modellen. Zo beschikt elke Smart standaard over het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP en een wegrij-assistent, die er voor zorgt dat de Smart op een helling niet wegrolt (de zogeheten 'hill-holder'). Tevens maken voorzieningen als ABS, remassistent, gordelspanners, gordelkrachtbegrenzers en fullsize airbags deel uit van de standaard uitrusting. Tot de veiligheidsvoorzieningen op alle Smarts behoort ook de kenmerkende tridion veiligheidskooi, die samen met het crash-managementsysteem een hoog niveau van passieve veiligheid en uitstekende bescherming bij ongevallen biedt.

 
Websitewww.smart.nl
Deel via