11 september 2003
 

Renault Grand Scenic (2003 - 2009)

Renault Megane Scenic nu ook leverbaar als Grand Scenic

11 september 2003 | Met zeven gepresenteerde modellen in 14 maanden tijd, is het nieuwe Megane-programma compleet. Na de introductie van de Megane 3- en 5-deurs in juli 2002 werden de nieuwe Scenic en de Megane coupe-cabriolet onthuld in maart 2003 op de beurs in Geneve. De Grand Tour en Sedan werden aan het publiek voorgesteld op de beurs in Barcelona in april 2003. Met de presentatie in september 2003 van de Grand Scenic met zeven zitplaatsen op de beurs van Frankfurt is de vernieuwing van de lagere middenklasse van Renault een feit.

Renault is daarmee de eerste constructeur die twee verschillende lengtes biedt in het segment van de compacte monospaces. De Renault Espace is al enige tijd verkrijgbaar in twee verschillende lengtes. Ook de Grand Scenic werd van meet af aan meegenomen in de ontwerpfase van het nieuwe Megane-programma. Deze uitvoering kreeg een langere wielbasis en achteroverbouw ten gunste van de toegang tot de derde stoelenrij en de bagageruimte.

Renault Grand Scenic (2003 - 2009)

Met 4,49 m is de Grand Scenic 23 cm langer dan de Scenic. Het globale evenwicht van de auto is bewaard gebleven dankzij een verhoudingsgewijze verlenging van de wielbasis (5 cm) en de achteroverbouw (18 cm). De Grand Scenic heeft dezelfde lijnen als de Scenic en heeft daarmee een moderne en expressieve stijl. Het interieur van de Scenic is ook overgenomen met het typische dashboard dat duidelijk zichtbaar is voor alle inzittenden. De twee aparte extra stoelen passen bij het interieur en verdwijnen geheel in de vloer als de auto wordt omgetoverd tot de 5-persoons configuratie. Als de stoelen van de derde rij niet zijn geplaatst wordt het vrije gedeelte van de vloer bedekt met een vloermat die bij de bekleding van het interieur past. Om de toegang tot de kofferruimte te vergemakkelijken zonder de hele achterklep te moeten openen bieden de Grand Scenic en de Scenic afhankelijk van de versie een apart openende achterruit. De Grand Scenic neemt het principe van de op maat gemaakte auto over dat voor het eerst op de nieuwe Megane werd toegepast en waarmee een ambiance (Authentique, Expression, Dynamique of Privilege), met een uitrustingsniveau (Basis, Comfort of Luxe) en een aandrijfgroep gecombineerd kan worden.

Het benzinemotorengamma bestaat uit de 1.6 16v met 83 kW (115 pk), 2.0 16v met 98 kW (136 pk) en een nieuwe motor voor het nieuwe Megane-programma, de F4Rt. Dat is de 2.0 16v turbo afkomstig uit de topklasse van Renault. Het maximale geleverde vermogen bedraagt 120 kW (165 pk) bij 5000 t/min en het koppel bedraagt 270 Nm vanaf 3250 t/min. Het aanbod dieselmotoren bestaat uit twee motoren met common rail-technologie waarvan een doorontwikkelde versie van de 1.5 dCi (K9K) met een vermogen van 73 kW (100 pk) bij een koppel van 200 Nm dat beschikbaar is vanaf 1950 t/min. De ontwikkeling bestaat uit het gebruik van een variabele turbo die meer koppel mogelijk maakt in alle toerentallen en met name boven de 2500 t/min (+ 25%). De Grand Scenic is tevens leverbaar met de 1.9 dCi met 88 kW (120 pk) met een maximaal koppel van 300 Nm vanaf 2000 t/min. Het gamma handgeschakelde versnellingsbakken met 5 of 6 versnellingen en de proactieve automaat met sequentiele bediening is hetzelfde als bij de Scenic met, afhankelijk van de motor, aan de Grand Scenic aangepaste overbrengingsverhoudingen.