3 september 2003
 

Saab 9-5

Nieuwe ontwerpdetails voor Saab 9-5

3 september 2003 | De uitstraling van de 250 pk sterke 9-5 Aero (Sedan en Estate), het sportieve vlaggenschip van de 9-5-range, wordt krachtiger. De strak vormgegeven voor- en achterbumpers, voorzien van matzwarte grille-elementen en nieuw ontworpen onderzijde, geven de sedan en de estate een sportief uiterlijk. Bovendien is de Aero uitgerust met nieuwe lichtmetalen vijfspaaks 17 inchvelgen. Het design hiervan is gebaseerd op de velgen van de conceptauto Saab 9X. Verder is het front van de Saab 9-5 voortaan voorzien van kleinere, juweelachtige mistlampen.

Het interieur van de Saab 9-5 heeft een aantal subtiele wijzigingen ondergaan. De lederen bekleding kenmerkt zich voortaan door contrasterend zwartleren delen op de wangen van de stoel, de rugleuning en de panelen aan de binnenzijde van de deur. De deurgrepen zijn afgewerkt met chroom en de zwarte koolstofvezel-afwerking voor het instrumentenpaneel is nu optioneel leverbaar. Een lichtgrijze lederen bekleding vervangt de donkergrijze lederen bekleding. Het ruime interieur van de Saab 9-5 heeft hierdoor een frisse uitstraling. Voor een nog sportievere uitstraling heeft Saab het instrumentenpaneel voorzien van een matzwarte afwerking in plaats van grijs.

Het Saab Informatie Display (SID) is eveneens vernieuwd. Het systeem beschikt nu over meer mogelijkheden en over dezelfde illustraties als in de Saab 9-3 Sport Sedan. Net als het SID in de 9-3 Sport Sedan waarschuwt het systeem na dertig seconden rijden en bij een minimale snelheid van 25 km/uur waanneer de bestuurder en/of de voorste passagier geen gordel draagt.

Saab 9-5

Het motorenpalet van de Saab 9-5 is uitgebreid met een 220 pk sterke 2,3-liter turbomotor. Deze benzinemotor is leverbaar in de uitvoeringen Linear, Arc en Vector. De nieuwe turbomotor vervangt de 200 pk sterke 3,0-liter V6. De keuze voor de 150 pk en de 185 pk sterke motor blijft bestaan. De moderne zestienkleppenmotor beschikt over directe ontsteking, Saab Trionic 7 motormanagement en over balansassen voor een nog rustigere werking van de motor. Bij 5500 toeren per minuut levert de turbomotor zijn maximale vermogen van 220 pk. Het koppel van 310 Nm is beschikbaar tussen 1900 en 4500 toeren per minuut. Voor de sprint naar de 100 km/uur heeft de Saab 9-5 niet meer dan 7,7 seconden nodig. De transmissiekeuze voor de 2,3 Turbo bestaat uit een handgeschakelde versnellingsbak en een automatische transmissie. Standaard beschikt het model over TCS met ESP, net als de 3,0-liter V6 TiD (176 pk) van het modeljaar 2004.

Het kleurenpalet van de Saab 9-5 modeljaar 2004 is uitgebreid met drie nieuwe kleuren: Espresso black, Nocturne blue, een sportieve blauwe kleur en Glacier blue, een lichtere tint blauw.