3 juli 2003
 

Saab 9-5

Maximale score voor Saab 95 bij EuroNCAP

3 juli 2003 | De Saab 9-5 van modeljaar 2004 heeft de maximale score van vijf sterren behaald in een onlangs gehouden EuroNCAP-botsproef. Een nieuw herinneringssysteem voor het omdoen van de veiligheidsgordel zorgde onder meer voor de extra positieve beoordeling door EuroNCAP.

"Bij de eerste EuroNCAP-botsproef van de Saab 9-5 in 1998 behaalde het model vier sterren en de hoogste individuele puntentelling van dat moment", vertelt Annika Kindberg, projectleider bij Saab Automobile AB en verantwoordelijke voor de botsveiligheid van de Saab 9-5. "De 9-5 hebben we nu verbeterd en voorzien van een nieuw systeem dat bestuurder en bijrijder herhaaldelijk waarschuwt als zij geen veiligheidsgordel dragen. De jury van EuroNCAP is ervan overtuigd dat dit systeem een belangrijke bijdrage zal leveren aan de inzittendenbescherming".

Saab 9-5

Het herinneringssysteem treedt na dertig seconden rijden en bij een minimale snelheid van 25 kilometer per uur in werking als de bestuurder en/of de voorste passagier geen veiligheidsgordel dragen. Het systeem geeft dan een geluidssignaal en er verschijnt een waarschuwingsboodschap op de informatiedisplay. Wordt deze eerste waarschuwing genegeerd, dan volgt er na dertig seconden een harder geluidssignaal. Ook verschijnt er opnieuw informatie op de display. Het herinneringssysteem werkt onafhankelijk voor de bestuurdersstoel en de stoel van de voorste passagier.

Het is de tweede maal dat de Saab 9-5 de hoogste score in een botsproef behaald. In 2000 kende USNCAP, de Amerikaanse equivalent van EuroNCAP, het model de maximale vijf sterren toe. De USNCAP hanteert echter andere criteria. Ook de Amerikaanse organisatie IIHS (Insurance Institute fot Highway Safety) benoemde de 9-5 eerder tot veiligste in zijn klasse. Uit onderzoek van 71.600 verkeersongelukken, onlangs uitgevoerd door de toonaangevende Zweedse verzekeringsmaatschappij Folksam, blijkt dat de Saab 9-5 op het gebied van veiligheid veertig procent beter scoort dan gemiddeld. De Saab 9-5 is daarom door Folksam uitgeroepen tot Safest Car 2003.