15 juni 2003
Daewoo Kalos

Daewoo Kalos

Van Engeland naar Zuid-Korea per Daewoo

15 juni 2003 | Auteur Richard Meredith (54) en Phil McNerney (25) sprongen op 9 juni in een auto die normaliter wordt gebruikt voor familie-uitstapjes en begonnen zo aan een tocht van 16.000 kilometer en door 20 landen naar Zuid Korea. Een bijna standaard 1.4-liter Daewoo Kalos moet het ondernemende paar vervoeren door enkele van de meest onherbergzame en tamelijk onstabiele landen ter wereld.

"De komende 80 dagen konden wel eens quite exciting zijn", zei Richard, toen ze het hoofdkantoor van GM Daewoo in Luton, ten noorden van Londen, verlieten. "Onze route door Europa en Azie voert ons door landen en gebieden, geteisterd door aardbevingen, oorlogen, terroristische aanvallen, nucleaire dreigingen en ook de SARS epidemie" Richard, gescheiden en vader van twee kinderen, kwam op het idee van deze tocht toen hij aan het onderzoeken was hoe hij het beste naar Peking in China kon reizen voor een leerstoel van zes maanden aan de universiteit van de Chinese hoofdstad. Als veteraan op het gebied van wereldreizen, zo trok hij een jaar lang de wereld rond met alleen een rugzak, was Meredith niet geporteerd van een moderne jet om in Peking te geraken. "Ik rijd prive in een Daewoo, de plaats van de Engelse vestiging van Daewoo is in de buurt van Luton, vlakbij waar ik woon, en het hoofdkwartier van GM Daewoo in Seoel is op een steenworp afstand van China", verklaart Meredith zijn plan.

Daewoo Kalos

Hoewel de Kalos dus nagenoeg standaard is, zijn er wel een paar modificaties uitgevoerd, zoals een versterkte wielophanging en bodembescherming. De Kalos is ook voorzien van een vergrote brandstoftank. Een satelliet communicatie systeem zal Richard en Phil hun precieze positie op welk moment dan ook aangeven. Tevens hebben ze op communicatiegebied de beschikking over een tri-band telefoon en een laptop voor contacten met het thuisfront.

De ongebruikelijke trip is niet alleen een middel om van Luton naar Seoel te geraken. De reis is tevens bedoeld om geld in te zamelen voor een internationaal goed doel: SOS-Kinderdorpen, een organisatie voor kinderen wereldwijd waarmee GM Daewoo goede banden heeft. Na afloop van de reis zullen directieleden van GM Daewoo in Seoel een aanvullende, substantiele financiele bijdrage leveren aan SOS-Kinderdorpen.