26 februari 2002
 

Volvo

nieuwe 2.4-liter dieselmotor voor volvo s60, v70 en s80

26 februari 2002 | Aan de onlangs geintroduceerde nieuwe dieselmotor van Volvo, de vijfcilinder common-rail turbodiesel met 163 pk (D5), is nu een nieuwe variant toegevoegd: de 130 pk sterke 2.4 D. Vanaf heden leverbaar in de S60, de V70 en de S80, zowel met automaat als handgeschakeld.

Net zoals de 163 pk sterke D5 bestaat het cilinderblok uit aluminium, hetgeen een laag gewicht van 185 kilogram oplevert. Dit komt de wegligging en de handelbaarheid van de auto ten goede. Bovendien draagt een gering gewicht bij tot een laag brandstofverbruik. Het cilinderblok is daarbij uitzonderlijk stijf, waardoor trillingen en resonanties tot een minimum beperkt blijven. Volvo heeft het blok dwars in de motorruimte geplaatst. Enerzijds maakt dit een compacte bouw mogelijk, anderzijds biedt deze opzet meer veiligheid. Deze constructie biedt speelruimte om de krachten bij een botsing afdoende op te vangen. Motorblok en ophanging vormen een integraal deel van de totale veiligheidsstructuur.

Volvo

Volvo behoort tot de eerste autofabrikanten die de tweede generatie elektronisch geregelde common-rail brandstofinjectie van Bosch toepassen. Het systeem werkt met een nog hogere inspuitdruk. In de praktijk betekent dit meer (trek)kracht, een lager verbruik en duidelijk schonere uitlaatgassen. De motor en dan met name de verbrandingsruimte is samen met specialisten van AVList in Graz (Oostenrijk) ontwikkeld. Cilinderkop, inlaatkanalen, brandstofinjectie en het ontwerp van de zuigers zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd, met het oog op zeer goede allround prestaties, geringe emissies, een zuinig verbruik en een zo laag mogelijk niveau van geluid, trillingen en resonanties.

Door een turbocompressor met variabele inlaat bereikt de motor een hoge maximale trekkracht over een breed toerenbereik. Het maximum koppel bereikt zijn maximum van 280 Newtonmeter bij 1.750 toeren per minuut. De motor levert een topvermogen van 96 kW/130 pk bij 4.000 toeren per minuut.

Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via