20 februari 2002
 

Renault Espace (2002 - 2013)

Renault toont studiemodel van volgende generatie monospace

20 februari 2002 | Renault komt ter gelegenheid van de Salon van Geneve 2002 met de show-car 'Espace Concept'. Met de 'Espace Concept' onthult Renault naar eigen zeggen belangrijke innovaties: een verdere ontwikkeling van het ontwerp van de monospace ten behoeve van meer comfort in de auto alsmede van de prestaties met betrekking tot rijplezier, veiligheid en kwaliteit in het topsegment.

De 'monospace-vorm' die in 1984 door Renault werd gelanceerd, heeft het 'leven aan boord' radicaal veranderd door het toevoegen van modulariteit, licht en gezelligheid aan de 'klassieke' kenmerken van een hatchback. Met een platte vloer en 5 tot 7 op rails geplaatste stoelen, zijn er voor het interieur oneindig veel indelingen mogelijk. Een wezenlijk deel van de Espace concept is het 'gedeelde' dashboard waar het links/rechts gescheiden aircosysteem een hoop ruimte vrijlaat in het midden.

Met haar show-car 'Espace Concept' maakt het merk duidelijk dat ze comfort en gemoedsrust voor de passagiers hoog in het vaandel heeft staan. Een belangrijke nieuwe doelstelling: speciale aandacht voor alle inzittenden, ongeacht zijn plaats in de auto; individuele en betere oplossingen vinden voor ieders behoefte in een gedeelde ruimte waarin wordt geleefd. Zo is het thermische comfort zowel voor- als achterin apart in te stellen. De 'Espace Concept' beschikt daarvoor over een belangrijke vernieuwing: uitstroomopeningen op alle stoelrijen aan de boven- en onderkant van het interieur. Naast de automatische airconditioning met aparte links/rechts instelling in de voorportieren, zijn ook de bedieningsknoppen voor de ventilatiesnelheid in de achterportieren opgenomen.

Renault Espace (2002 - 2013)

De 'Espace Concept' is ontegenzeglijk trouw aan zijn verwantschap met de Espace: een monovolume design, gewelfde flanken, een groot glasoppervlak en een panoramische voorruit. De auto vertoont echter ook gelijkenissen met de Avantime en de Vel Satis en neemt de nieuwe zichtbare identiteit van Renault aan. Zo heeft hij duidelijke, strakke en stoere lijnen. Het design van de 'Espace Concept' is dynamisch en modern en laat zien dat Renault haar show-car wil presenteren als een unieke auto met een sterke persoonlijkheid die kwaliteit en robuustheid uitstraalt. Met de grote wielen en 19 inch banden oogt de auto evenwichtig, stabiel en snel. De koplampen benadrukken de duidelijke contouren, met name door de verchroomde achtergrond, waarin de uit een stuk gesneden, driehoekige motiefjes verwijzen naar de flanklijnen van de auto. De xenonverlichting van de dimlichten en het grootlicht geven de voorzijde een 'hightech' touch. Aan de achterzijde vloeien de verticale bovenkant van de achterlichten samen met de naad van de achterklep voor een optimale zichtbaarheid.

Renault heeft overigens ook hard gewerkt aan het verbeteren van het rijplezier in de monospace. Met de 3.0 V6 dCi turbodieselmotor met 180 pk gekoppeld aan de Pro-actieve 5-traps automaat met sequentiele bediening, laat de 'Espace Concept' zien dat hij voortaan echt helemaal in de wereld van de hatchbacks thuishoort.