10 februari 2002
 

BMW

BMW levert een eigen voertuigvolgsysteem om diefstal tegen te gaan

10 februari 2002 | Sinds 1 februari gaat de Nederlandse BMW automobiel dealerorganisatie haar dienstverlening uitbreiden met inbouw, service en garantie van voertuigvolgsystemen. Ook is gezorgd voor een meldkamer abonnement voor BMW rijders. Daarmee is het mogelijk, via GPS-satellieten, de gestolen auto te volgen en te lokaliseren om deze weer snel terug te brengen bij de eigenaar.

Voor wie zijn auto zorgvuldig heeft gekozen en met persoonlijke accessoires helemaal naar zijn zin heeft gemaakt is dat, nog afgezien van de ergernis, een flinke tegenslag, want het kan maanden duren voordat de eigenaar weer net zo rijdt als voorheen. Huidige diefstal alarmsystemen die starten onmogelijk maken, claxons en waarschuwingsknipperlichten activeren, bieden tegenwoordig een goede mate van bescherming. Maar tegen het stelen van de sleutels, of carjacking staan deze systemen machteloos.

Nederlandse verzekeringsmaatschappijen vragen autobezitters adequate anti diefstalmaatregelen te treffen. Dit wordt vertaald in de klassen 1 tot en met 5. Onlangs zijn door de Stichting Certificering Motorvoertuigen (SCM) de eerste voertuigvolgsystemen gepresenteerd die voldoen aan de nieuwe eisen voor klasse 4 en 5, bedoeld voor diefstalgevoelige auto's. De eigenaar merkt in het dagelijks gebruik niets van de aanwezigheid van een voertuigvolgsysteem. Maar op het moment dat de auto gestolen wordt, treedt een zorgvuldig georchestreerd proces in werking.

  • Bij de meldkamer komt een melding binnen van het auto-alarm of van de eigenaar dat de auto gestolen is.
  • Eerst wordt de melding geverifieerd om vals alarm uit te sluiten.
  • Vervolgens wordt met behulp van GPS-satellieten tot op vijf meter nauwkeurig vastgesteld waar de auto zich bevindt.
BMW

Als de autodief een landsgrens passeert is dat geen probleem, want er is een compleet netwerk van meldkamers voor heel Europa. De meldkamer kan communiceren met de auto dankzij een GSM-dataverbinding. Hierdoor kunnen bepaalde functies van de auto worden geactiveerd of gedeactiveerd, zonder dat de autodief zich hiervan bewust is.

De BMW rijder die kiest voor het inbouwen van een voertuigvolgsysteem heeft hiervoor een vertrouwde gesprekspartner: zijn eigen BMW dealer.

BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via