18 november 2001
 

Toyota Camry

De nieuwe Toyota Camry staat vanaf nu bij de dealers

18 november 2001 | Toyota's best verkopende auto in Amerika, de Camry, is geheel vernieuwd. Na de aankondiging tijdens de afgelopen IAA staat de nieuwe Camry nu bij de Toyota dealers. De auto oogt moderner, heeft nieuwe VTTi motoren en kent een royaler uitrustingsniveau dan voorheen. Daarbij is vooral op de Europese markt gelet met een aangepast interieur en onderstel.

De nieuwe Camry is geen facelift maar een nieuwe auto met een bekende naam. De wielbasis van de Camry is gegroeid met 50 mm terwijl de lengte van de gehele auto met 15 mm toenam. Het resultaat is een ruimere cabine en vooral veel meer ruimte op de achterbank. Het uitrustingsniveau is opgewaardeerd met onder andere regensensors voor de ruitenwissers, automatische koplampregeling, klimaatcontrole en een DVD-gebaseerd navigatiesysteem. In het interieur is extra rekening gehouden met de Europese smaak door toepassing van duurzame materialen en veel opbergmogelijkheden. In de meest luxe Camry zijn elektrisch verstelbare lederen stoelen standaard.

De Camry wordt leverbaar met twee benzinemotoren. De volledig nieuwe 2,4 liter (112 kW/152 pk) is voorzien van Toyota's VVT-i-technologie (nokkenasverstelling), die zorgt voor een hoog koppel van 218 Nm bij een laag motortoerental. Een en ander zorgt voor een gunstig brandstofverbruik. De topsnelheid bedraagt 210 km/h en de acceleratie van O tot 100 km/h kost bij de handgeschakelde-versie 9,4 seconden. De 3,0 liter V6-motor (137 kW/186 pk) levert hoge prestaties en zorgt voor een soepele acceleratie. De topsnelheid bedraagt 225 km/h en de acceleratie van 0 tot 100 km/h neemt 9,1 seconden in beslag. De Camry 3.0 V6 verbruikt bij de gecombineerde Europese testcyclus 11,0 liter brandstof per 100 kilometer. De 2.4 motor wordt geleverd met naar keuze een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een elektronisch gestuurde viertraps automaat. De zescilinder-uitvoering wordt uitsluitend met een automatische transmissie geleverd van het type Super ECT (Electronically Controlled Transmission).

Toyota Camry

Een tweetraps airbags voor de bestuurder en voorpassagier behoren net ais zij-airbags tot de standaarduitrusting. Het hoofd van de voor- en achterpassagiers wordt beschermd door de windowbags. Het onderstel is standaard voorzien van Traction Control, ABS, elektronische remkrachtverdeling en Brake Assist, dat de primaire remdruk bij een noodstop vasthoudt. Daarnaast is VSC (Vehicle Stability Control) standaard, hetgeen onverwachts onder- of overstuur voorkomt. Alle vijf zitplaatsen hebben de beschikking over driepunts veiligheidsgordels. Voorin zijn deze voorzien van gordelspanners en spankrachtbegrenzers, achterin zijn de zitplaatsen voorzien van ISOFIX-bevestigingen voor het veilig plaatsen van een kinderzitje.

De 2.4 liter Linea Luna (het basismodel) wisselt voor fl. 69.967,- van eigenaar. Het topmodel met 3-liter V6 kost fl. 91.652,-.