10 mei 2016
 

Subaru

Subaru boxermotor bestaat 50 jaar

10 mei 2016 | Subaru viert dit jaar het vijftigjarig bestaan van zijn platte en als zeer betrouwbaar geteste boxermotor. De krachtbron is een typisch kenmerk van het Japanse merk en maakt al jaren deel uit van het Subaru-DNA.  Subaru's kenmerkende boxermotor werd voor het eerst toegepast op 14 mei 1966 in de Subaru 1000, een compacte personenauto. Sindsdien heeft het merk er naar gestreefd om de voordelen van het motorprincipe maximaal te benutten. Tegenwoordig is elke Subaru uitgerust met een boxermotor en zijn inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren door Subaru geproduceerd. Er zijn benzine- en dieselversies van de boxermotor.

Bij de horizontaal gebouwde boxermotor liggen de zuigers recht tegenover elkaar in een verder symmetrische motor. De tegenovergestelde zuigers lossen elkaars krachten zo veel mogelijk op waardoor er minder trillingen en een formidabele balans ontstaan. Zo kan de motor mooier en soepeler doorlopen tot het maximum toerental.

Subaru

Door zijn geringe afmetingen en lage bouw kan de motor bovendien laag in de auto worden gebouwd wat weer gunstig is voor de wegligging vanwege een lager zwaartepunt dan bij conventionele motoren. Ook qua botsveiligheid biedt de boxermotor voordelen. In geval van een frontale botsing zal de motor onder in plaats van in de auto terechtkomen.

Subaru's Symmetrical AWD biedt een intrinsieke combinatie van stabiliteit en tractie en een gunstige balans en gewichtsverdeling. Dit als gevolg van de symmetrische lay-out van de aandrijflijn met de in lengterichting gemonteerde boxermotor.

Subaru
 
Websitewww.subaru.nl
Deel via