12 oktober 2015
Kia Soul

Kia Soul

Studenten rijden met elektrische auto door Europa

12 oktober 2015 | Een elektrische rondreis door Europa maken, kan dat? Hoe staat het met het laadfaciliteiten binnen Europa? En is de angst voor een beperkte actieradius terecht? Zes studenten uit Eindhoven namen de proef op de som. In een Kia Soul EV maakten zij een rondreis van drie weken door Europa. Tijdens de reis van ongeveer 4500 km deden zij tien verschillende landen aan. Hun conclusie: elektrisch rijden begint volwassen te worden.

Zes studenten: Wouter van der Wal, Joch Jansz, Rachel Rietdijk, Gijs de Boer, Yannick Brouwer en Daphne Laberts benaderden diverse auto-importeurs met een wervingsvideo. Kia wilde de uitdaging samen met de studenten aangaan. Zo kregen de vijf Eindhovense TU/e-studenten (Industrial Design) en een Fontys-student  een elektrische Soul EV (die geschikt is voor snelladen en met slimme bespaartechniek tot 200 km kan rijden op één acculading) en een hippe Kia Picanto (als begeleidingsauto) mee.

Kia Soul

Het idee van het maken van een elektrische rondreis ontstond in de collegezaal. Gijs en Yannick: "Als Industrial Design studenten zien wij dat mensen vaak terughoudend reageren op nieuwe technologie. Op het gebied van elektrisch rijden zagen wij in onze omgeving dat mensen bang zijn dat zij met een lege accu langs de weg komen te staan en durven de nieuwe techniek daarom nog niet te omarmen. Die actieradius-angst wilden wij trotseren".

Met de elektrische Soul EV trokken de zes studenten in drie weken tijd van Nederland via België en Luxemburg naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Monaco, Frankrijk en Spanje en weer terug naar Nederland. Onderweg kampeerde de studenten op verschillende prachtige locaties en diende de Soul EV als multifunctionele vakantieauto. Door het praktische ontwerp van de auto was er veel ruimte om alle kampeerspullen op te bergen. "Wij hadden van alles mee; van tenten en  slaapzakken, tot aan volgepakte tassen en zelfs een picknicktafel", vertelt Yannick.

Kia Soul

Gijs: "Zelfs met onze optimistische instelling bleek het netwerk van laadpalen in Europa al goed voor elkaar. Het regelen van de campings bleek vaak meer werk dan het vinden van snellaadpunten. Vooral de app 'ChargeMap' werkt heel goed. De community van gebruikers die er aan verbonden zijn houdt het netwerk up-to-date en samen met het uitstekende navigatiesysteem ben je op die manier al vrij flexibel in het kiezen van je route Grote ketens en supermarkten (zoals Ikea en Auchan), maar ook autodealers en lokale gemeentes hebben inmiddels in de verschillende landen een goed netwerk van snelladers op praktische locaties gecreëerd, die in veel gevallen ook nog eens gratis zijn. Laden langs de doorgaande wegen in Europa is zo geen enkel probleem, maar ook  in een afgelegen dorpje in Frankrijk, op de terugweg vanuit Parijs,  stonden zomaar twee snellaadpunten."

Uiteindelijk bleek 85% van de laadpunten (vooral in Frankrijk) gratis en heeft de reis van bijna 4500 kilometer slechts enkele tientjes gekost. "Het laden in Monaco was een prachtig voorbeeld van de voordelen van elektrisch rijden. Waar de Soul EV direct een laadpunt en daarmee een gratis parkeerplaats vond aan de boulevard, mochten wij voor de Picanto op zoek naar de laatste vrije plek op 30 minuten lopen in een betaalde parkeergarage", aldus het Electric Roadmovie Team.

Kia Soul

De conclusie van de studenten: "Wij zijn thuisgekomen met heel veel mooie ervaringen en kunnen met zekerheid stellen dat de actieradius van de Kia Soul EV en de dekking (van laadfaciliteiten) in Europa nu al ruim voldoende is voor een vakantie met een elektrische auto. Wij kunnen zo'n elektrische reis aan iedereen aanbevelen. Vooral door het 'stille' rijden, het gemak van opladen en de onverwachte leuke locaties waar je tijdens zo'n reis terechtkomt. Bovendien worden elektrische vakanties met een verdere standaardisatie van laadpunten en betaalmethodes het in de toekomst alleen maar makkelijker en toegankelijker".