5 oktober 2015
 

Volvo

Volvo onthult interface voor autonoom rijden

5 oktober 2015 | Volvo presenteert een eerste interfaces waarmee de bestuurder kan overschakelen op autonoom rijden. Als het op autonoom rijden aankomt, is de relatie tussen de bestuurder en de interface in kwestie van cruciaal belang. Het uit handen geven van de controle over de auto moet naadloos en bovenal veilig plaatsvinden, wil de technologie een absolute meerwaarde bieden.

"IntelliSafe Auto Pilot" heet de interface die Volvo heeft ontwikkeld. Met speciale flippers op het stuurwiel schakelt de bestuurder de autonome rijstand aan of uit. Als op de route autonoom rijden beschikbaar is, krijgt de bestuurder hiervan een melding. Tegelijkertijd knipperen de lampjes op de schakelflippers. Wenst de bestuurder autonoom te rijden, dan hoeft hij slechts beide schakelflippers op hetzelfde moment naar zich toe te trekken. De lampjes op de flippers lichten groen op en IntelliSafe Auto Pilot bevestigt dat de auto volledig zelfstandig rijdt.

Volvo

Wanneer de mogelijkheid tot autonoom rijden niet meer voorhanden is, wordt de bestuurder gevraagd de controle weer op zich te nemen. De bestuurder heeft hiervoor zestig seconden. Een stopwatch laat de verstreken tijd zien. Verzuimt de bestuurder binnen een minuut de controle over te nemen, dan stopt de auto vanzelf.

Volvo's IntelliSafe Auto Pilot is voor de eerste keer beschikbaar op de XC90s die deel uitmaken van het Drive Me-project in 2017 in Göteborg. Honderd autonoom rijdende Volvo's worden overhandigd aan geselecteerde gezinnen en forenzen die de auto's voor hun dagelijks gebruik inzetten. De auto's zullen op geselecteerde wegen circa vijftig kilometer volledig zelfstandig rijden. Na het Drive Me-project wordt IntelliSafe Auto Pilot beschikbaar voor een breder publiek.

Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!