18 september 2015
Audi A4

Audi A4

Audi maakt prijzen nieuwe A4 bekend

18 september 2015 | De nieuwe Audi A4 sedan en A4 Avant staan vanaf medio november bij de dealers. De prijzen beginnen bij  36.680 euro voor de A4 1.4 TFSI S tronic 7 (110 kW/150 pk). Als diesel start de prijslijst bij de A4 2.0 TDI ultra (110 kW/150 pk), met een prijs van 39.800 euro inclusief 20% bijtelling. In het najaar van 2015 volgt onder andere de A4 1.4 TFSI 110 kW /150 pk 6-bak voor 35.250 euro. Als Avant wordt de nieuwe A4 (2.0 TFSI ultra S tronic 7 (140 kW/190 pk) leverbaar vanaf 41.740 euro. Het dieselaanbod start bij 42.100 euro voor de A4 Avant 2.0 TDI ultra (110 kW/150 pk) met 20% bijtelling.

Aanvankelijk telt het motorenaanbod van de A4 drie TFSI benzinemotoren (1.4 TFSI met 110 kW/150 pk en twee 2.0 TFSI's met 140 kW/190 pk of 185 kW/252 pk) en drie diesels (twee 2.0 TDI's met 110 kW/150 pk of 140 kW/190 pk en een 3.0 TDI met 200 kW/272 pk). Het motorenpallet waarmee de A4 Avant start, wijkt iets af. De basis benzinemotor is direct de 2.0 TFSI met 140 kW/190 pk. In een later stadium zullen meerdere motoren beschikbaar komen, waaronder de 1.4 TFSI 110kW/150 pk met 6-bak voor de Audi A4 Limousine en een g-tron-uitvoering voor de Avant die op aardgas of het duurzaam geproduceerde Audi e-gas kan rijden

Een groot aantal motoren wordt standaard gekoppeld aan Audi's 7-traps S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Diverse motoren zijn, al dan niet standaard, ook met de Quattro permanente vierwielaandrijving te combineren. Wielafhankelijke koppelsturing versterkt de tractie van de voor- en vierwielaandrijving. De meest krachtige TDI-versie krijgt begin 2016 optioneel bovendien een sportdifferentieel op de achteras.

Audi A4

Met een lengte van 4,73 meter en een wielbasis van 2,82 meter straalt de Audi A4 vertrouwen uit. Een prominente horizontale lijn in het front en op de achterzijde zet de breedte van de auto extra aan. Vóór wordt die zelfverzekerde uitstraling ondersteund door de brede en lage Singleframe grille. Standaard is het front van de A4 voorzien van Xenon-koplampen, LED- en Matrix LED-verlichting (inclusief dynamische richtingaanwijzers) zijn als optie beschikbaar en maken Audi's lichttechnologie tot een visueel handelsmerk.

Die vloeiende horizontale lijnen komen ook in het ruime interieur terug, waar ze eveneens de breedte van de auto versterken. Het front van het dashboard is daar een voorbeeld van, met een brede band met ventilatieroosters en een grote decoratieve inzet. 's Avonds lichten de portieren en tunnelconsole desgewenst discreet op door het optionele lichtpakket. Kleuren en materialen maken deel uit van de nieuwe serie 'lines' waarmee kopers hun persoonlijke voorkeur naar hartenlust kunnen uiten.

Ten opzichte van het voorgaande model zijn de afmetingen van de nieuwe Audi A4 weliswaar gegroeid, maar is het gewicht tegelijkertijd aanzienlijk afgenomen, met zelfs 120 kilogram, afhankelijk van de gekozen motor. Het koetswerk van de nieuwe-generatie A4 is één van de lichtste in zijn klasse dankzij een slimme materiaalmix en de lichtgewicht constructie ervan.

Audi A4

De bagageruimte van de nieuwe Audi A4 Avant meet 505 liter. Met de rugleuning van de achterbank neergeklapt en beladen tot aan het dak bedraagt het totale volume 1.510 liter. De elektrische afdekhoes en elektrische achterklep zijn standaard. Als optie biedt Audi de mogelijkheid die achterklep sensorgestuurd te openen en sluiten.

Twee innovaties verdienen speciale aandacht. De optionele virtual cockpit, een volledig digitaal instrumentarium, vertrouwt op een 12,3 inch LCD-scherm dat de belangrijkste informatie in hoge resolutie weergeeft, tot in het kleinste detail en met geavanceerde effecten. De MMI-bediening op de tunnelconsole is eveneens een nieuwe feature en fungeert als centrale bedieningsknop. De top in infotainment, MMI Navigatie plus met MMI touch en een groot 8,3 inch scherm, heeft een touchpad bovenop de ronde bedieningsknop om in en uit te zoomen en om cijfers en letters in te voeren. De logica achter de MMI-bediening is vergelijkbaar met die van een smartphone en voorziet ondermeer in een intelligente 'free-text' zoekfunctie. Kopers van een A4 sedan of Avant met MMI Navigatie plus krijgen automatisch ook Audi connect, dat de auto via een snel LTE-netwerk met het internet verbindt. Inzittenden kunnen op het internet surfen en e-mail versturen en ontvangen via hun mobiele telefoon en een WiFi hotspot, terwijl de bestuurder profiteert van de veelheid aan services van Audi connect.

De smartphone interface is eveneens nieuw. Het integreert iOS- en Android-smartphones met een omgeving die speciaal voor dit doel is ontwikkeld: MMI. De Audi phone box verbindt smartphones met de on-board antenne en laat ze inductief op volgens de Qi-standaard. Muziekliefhebbers komen maximaal aan hun trekken met het Bang & Olufsen Sound System. De nieuwe Audi tablet is tevens te gebruiken als flexibel entertainmentsysteem voor op de achterbank.

Audi A4

Standaard krijgt de A4 een multifunctioneel 3-spaaks stuurwiel (inclusief schakelpaddels voor uitvoeringen met automaat), MMI radio met bluetooth, Xenon plus-verlichting met LED-dagrijverlichting, Audi drive select, keyless start/stop, ISOFIX met de-activering van de bijrijdersairbag, Pre sense city en een elektrisch te openen achterklep voor de Avant.

Qua modelopbouw volgt de nieuwe Audi A4 de lines-structuur zoals de Audi A1 en Audi Q3 die eerder al kregen. Dat betekent dat de A4 kopers naast de standaarduitvoering een keuze biedt uit een sportieve Sport of juist een luxueuze Design-variant. De Sport beschikt over een uitgebreid 'extra-pakket' aan sportieve accessoires. Enkele daarvan zijn luchtinlaten in darkchroom, een diffusor achter in twilight, chromen uitlaatsierstukken, blanke raamlijsten, 17" lichtmetalen velgen, een multifunctioneel lederen sportstuur, sportstoelen met speciale stof en Audi hold assist.

Wie prijs stelt op design kan kiezen voor het gelijknamige pakket. Dat bestaat onder meer uit een darkchromen designgrille met chroomlamellen, portiergrepen met chroominleg, een diffusor achter in mat darkchroom, chromen uitlaatsierstukken, blanke raamlijsten, 17" lichtmetalen velgen en een multifunctioneel lederen designstuur. De meerprijs voor deze uitvoeringen bedraagt in beide gevallen € 1.950 voor modellen met standaard 16 inch wielen en € 1.350 voor uitvoeringen met standaard 17 inch wielen.

Audi A4

Aanvullend is er keuze uit de traditioneel populaire Pro Line-, Pro Line Plus- en Pro Line S-pakketten. De Pro Line (meerprijs € 2.980) is met alle uitvoeringen te combineren, terwijl Pro Line Plus (meerprijs € 5.980) is voorbehouden aan Design en Pro Line S (meerprijs € 5.980) exclusief met Sport te combineren is. Het Pro Line Plus-pakket bestaat onder meer uit MMI Navigatie plus, virtual cockpit, LED-koplampen, connect, comfortairconditioning, het soundsystem en het parking system achter.