19 augustus 2015
 

BMW

BMW zet nieuwe stappen naar autonoom rijden

19 augustus 2015 | Met de deelname aan het onderzoeksinitiatief 'Ko-HAF' zet BMW Group een volgende, niet onbelangrijke stap op weg naar autonoom rijden. Ko-HAF is een afkorting van 'Kooperatives Hochautomatisiertes Fahren'. Met 'coöperatief' wordt de interactie tussen autonoom rijdende auto's bedoeld.

"Bij het onderzoeksinitiatief Ko-HAF willen we standaards ontwikkelen en testen, die volautomatische besturingssystemen van storingen vrijwaren. Een voorwaarde daarvoor is de beschikbaarheid van actuele informatie voor het maken van uiterst nauwkeurige digitale routekaarten, met daarin ook gegevens over tijdelijke wegomleidingen of wegversmallingen", aldus Dr. Ralph Rasshofer, die namens BMW Group deelnemer is in Ko-HAF. Het doel is dat besturingssystemen tot 300 meter vooruit de wegsituatie en verkeersomstandigheden kunnen monitoren via interactie met elkaar en door meldingen van andere hoog geautomatiseerde (HAF) voertuigen. De data van deze HAF-voertuigen worden in een beveiligde server opgeslagen en zijn via snelle LTE-mobiele netwerken uitwisselbaar tussen de voertuigen.

Omdat de bestuurder juridisch toch verantwoordelijk blijft bij autonoom rijden, wordt ook gekeken hoe de automobilist veilig de besturing kan overnemen als dat nodig is. BMW Group wil het 'noodzakelijk overnemen' zo goed als uitsluiten en focust zich dan ook op bijzondere verkeerssituaties, zoals gevaarlijke weggedeelten, wegwerkzaamheden en snelwegknooppunten. De onderzoeksresultaten worden daarom in simulaties en op testbanen getest. In een later stadium gebeurt dat ook op de openbare weg.

BMW

De start van Ko-HAF was op 1 juni 2015. Het project loopt tot en met november 2018. Het project wordt geleid door TÜV Rheinland in opdracht van het Duitse ministerie van economische zaken en energie. BMW Group is vertegenwoordigd bij alle onderzoeksterreinen.

De specialisten van BMW Group Forschung und Technik nemen deel aan:

  • Het ontwikkelen van nauwkeurige stratenmodellen voor het genereren van digitale kaarten.
  • Voertuiglocatiebepaling op de digitale kaarten en onafhankelijk van de kaarten op basis van wegmarkeringen.
  • Het onderzoeken van concepten voor veilige overname van de besturing door de bestuurder.
  • Autonoom reageren op storingen en hindernissen in het verkeer.
  • Anticiperende werking op normale verkeerssituaties.
  • Het vergroten van de verkeersveiligheid met hoog geautomatiseerde assistentiesystemen.

Hierbij gaat het ook om het ontwikkelen van voorstellen voor standaardisering van testsituaties, meetmethoden en -eenheden. Voor het waarborgen van een storingsvrije werking op de openbare weg wordt eerst een virtueel concept voor autonoom rijden ontwikkeld.

BMW

Al in oktober 2009 werd de BMW Track Trainer op de Nordschleife van de Nürburgring gepresenteerd als een experimentele voorbode van een autonoom rijdende auto die in elke bocht de ideale lijn aansnijdt. De door BMW Group Forschung und Technik ontwikkelde BMW Track Trainer toonde ook zijn kwaliteiten op de circuits van Laguna Seca, Zandvoort en Valencia, alsmede op de Hockenheim- en Lausitzring. De constructeurs verzamelden belangrijke praktijkinformatie over voertuigbesturing en positiebepaling onder extreme omstandigheden.

Verder leverde het onderzoeksproject BMW Nothalteassistent een belangrijke bijdrage. Dit systeem neemt de besturing over als de bestuurder uitvalt door bijvoorbeeld een hartinfarct. Het systeem brengt het voertuig automatisch en veilig tot stilstand op de vluchtstrook en alarmeert hulpdiensten.

Sinds medio 2011 rijden testauto's van BMW Group autonoom op de A9 van München richting Nürnberg. Deze prototypes worden zo in de praktijk constant verder ontwikkeld. De testvoertuigen kunnen zelfstandig remmen, accelereren en inhalen. Ze houden daarbij rekening met het verkeer, de verkeerssituaties en de verkeersregels bij snelheden van 0 tot 130 km/u. Inmiddels hebben specialisten van BMW Group zo'n 25.000 testkilometers afgelegd. De voertuigen maken gebruik van sensortechniek, zoals lidar, radar, ultrasoon en rondom gemonteerde camera's.

BMW BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via