29 juli 2015
 

Audi

Matrix OLED-technologie maakt debuut in conceptcar op IAA

29 juli 2015 | Audi presenteert zijn volgende stap in lichttechnologie op de komende IAA in Frankfurt. De nieuwe Matrix OLED-lichten zorgen voor een voordien onbereikbaar niveau van verlichtingshomogeniteit voor Audi, wat nieuwe creatieve mogelijkheden creëert op designvlak.

Matrix OLED-lichten combineren moderne techniek met bijzondere vormgeving. De eerste projecten om deze technologie te implementeren in de achterlichten van productiemodellen zijn al opgestart. Op de IAA worden de OLED-lichten in een conceptcar voor het eerst gepresenteerd.

OLED is een Engelse afkorting die staat voor 'organic light emitting diode'. In elke OLED-eenheid zitten twee elektroden, waarvan tenminste één transparant moet zijn en die talrijke dunne lagen van organische halfgeleidermaterialen bevatten. Een lage gelijkspanning (tussen 3 en 4 volt) activeert de lagen, die elk minder dan één duizendste van een millimeter dik zijn, om ze te doen oplichten. De kleur is gebaseerd op de moleculaire samenstelling van de lichtbron.

Audi

In tegenstelling tot puntlichtbronnen, zoals LED's, die gemaakt zijn van halfgeleiderkristallen, zijn OLEDs platte lichtbronnen. Hun licht bereikt een nieuw niveau van homogeniteit en ze kunnen continu variabel gedimd worden. De lichten werpen geen enkele schaduw en hebben geen reflectoren, lichtgeleiders of soortgelijke optische componenten nodig. Daardoor zijn de OLED-lichtunits efficiënt en licht. Bovendien hebben ze nauwelijks koeling nodig.

De OLED-technologie boekt snel vooruitgang. Zodra een verdere toename in lichtdensiteit wordt gerealiseerd, zullen OLEDs snel ook gebruikt kunnen worden voor richtingaanwijzers en remlichten. De dunne glasplaten die tegenwoordig worden gebruikt om het organische materiaal te omsluiten, worden vervangen door dunne kunststoflagen. Deze nieuwe flexibele substraatmaterialen zullen zich lenen voor driedimensionale vormgeving, wat zal leiden tot volledig nieuwe mogelijkheden voor designers.

Audi heeft het potentieel van de OLED-technologie al geïllustreerd in talrijke show- en demonstratiemodellen. Speciale blikvangers zijn 'OLED lighting', met transparante, veelkleurige OLED's in het silhouet van de auto, en 'The Swarm', met een driedimensionale OLED-weergave.

Audi

Een ander voordeel van OLED's is dat ze onderverdeeld kunnen worden in kleine segmenten, waarvan de helderheid apart geregeld kan worden. Daarnaast zullen verschillende kleuren en transparante OLED-units mogelijk zijn. Dit effent het pad voor nieuwe verlichtingsscenario's met bijzonder snelle omschakelingstijden. De verlichte deelvlakken vertonen onderling erg nauwkeurige grenzen. Dat is wat OLED-technologie bij Audi onderscheidt. De zogeheten Matrix OLED-technologie vormt een aanvulling op de Matrix LED- en Matrix lasertechnologie voor koplampen.

Audi Audi
 
Websitewww.audi.nl
Deel via