17 juni 2015
Opel Astra

Opel Astra

Nieuwe 1.4 Turbo motor debuteert in nieuwe Opel Astra

17 juni 2015 | Opel breidt het motorengamma uit met de geheel nieuwe 1.4 Turbo benzinemotor. Deze turbomotor debuteert in de nieuwe generatie Opel Astra die in september op de IAA in Frankfurt zijn werelddebuut beleeft. Het is een van de meest geavanceerde benzinemotoren van Opel ooit.

De 1.4 Turbo is het nieuwste lid van de geheel nieuwe, compacte motorenfamilie waarvan ook de driecilinder 1.0 Turbo van de Opel ADAM en Corsa deel uitmaakt. Technisch zijn er veel overeenkomsten. Zo is ook de viercilinder 1.4 Turbo geheel van aluminium. Alleen het motorblok weegt al tien kilo minder dan het gietijzeren blok van de huidige 1.4 Turbo. Directe brandstofinspuiting in combinatie met turbotechniek en een extra geringe interne wrijving zorgen voor een felle reactie op het gaspedaal. Met een vermogen van 110 kW/150 pk en een maximumkoppel van 230 Nm tussen 2.000 en 4.000 t/min belooft de nieuwe 1.4 Turbo een levendig karakter.

Opel Astra

De technische innovaties die bij de driecilinder 1.0 Turbo Start/Stop-motoren zouden zorgen voor een laag geluidsniveau, zijn ook te vinden bij de 1.4 Turbo Start/Stop. Zo is de carterpan in tweeën gesplitst, bij de nokkenas is geluiddempend materiaal toegepast en de distributieketting is speciaal ontworpen voor een rustigere loop. Andere belangrijke kenmerken zijn de holle krukas (voor extra gewichtsreductie), de oliepomp met een extreem lage weerstand en de motorolie met een viscositeit van 5W-30. Volgens de voorlopige gegevens verbruikt de nieuwe Opel Astra 1.4 Turbo met Start/Stop gemiddeld 4,9 l/100 km, wat overeenkomt met een CO2-emissie van 114 g/km.

In de zoektocht naar de juiste mix van prestaties en efficiency besloten de Opel-ingenieurs om een extra cilinder toe te passen in plaats van het slagvolume van de 1.0 Turbo te vergroten. Opel spreekt dan ook van 'downsizing' in het geval van de driecilinders en van 'rightsizing' bij de viercilinders.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!