5 januari 2015
Audi A7 Sportback

Audi A7 Sportback

Audi A7 rijdt zelfstandig van Silicon Valley naar LA

5 januari 2015 | Het Audi A7 piloted driving studiemodel heeft een 900 kilometer lange trip van Silicon Valley (Californië) naar Las Vegas (Nevada) volledig autonoom afgelegd. Daarmee laat Audi naar eigen zeggen zien dat het tijdperk van zelfstandig rijdende auto's op het punt staat te beginnen. En dat met technologie die vrijwel klaar zou zijn voor serieproductie. De autonoom rijdende conceptauto wordt van 6 tot en met 9 januari tentoongesteld op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Audi toont daar ook andere innovaties. 

Bij snelheden tussen 0 en 110 km/u kan het Audi A7-studiemodel volledig autonoom rijden. Hij is in staat rijbaanwisselingen en inhaalacties in te zetten. Ook kan hij zelfstandig accelereren en afremmen. Bij een rijbaanwisseling wordt de snelheid automatisch aangepast aan de voertuigen in de directe omgeving. Als snelheid en afstand veilig genoeg zijn, wordt de manoeuvre voltooid.

Audi A7 Sportback

Bij complexe verkeerssituaties, bijvoorbeeld in drukke steden, wordt de bestuurder tijdig verzocht zelf de controle over te nemen. Als de bestuurder niet reageert op de visuele en akoestische signalen die daartoe aanzetten, gaat de alarmverlichting aan en stopt de auto automatisch op een veilige plek.

De autonoom rijdende A7 maakt gebruik van (radar)sensoren die volgens Audi vrijwel klaar zijn voor serieproductie. Zo zijn er langeafstand-radarsensoren voor de adaptieve cruise control (ACC) en Audi Side Assist. Vóór en achter bevinden zich de radarsensoren voor de middellange afstand. Deze zijn ook naar links en rechts gericht en zorgen zo voor een 360-graden overzicht. En dan zijn er de laserscanners in de grille en in de achterbumper. Deze ‘herkennen' zowel statische als bewegende objecten bij autonoom rijden

Audi A7 Sportback

Een hoge-resolutie 3D-videocamera verzorgt een breedbeeldzicht van het gebied vóór de auto. Een soortgelijke camera is al geïntegreerd in de systemen van de nieuwe Audi Q7. Vier kleinere camera's (voor en achter) zorgen voor een meer gedetailleerde blik. Voor de basisoriëntatie maakt de autonoom rijdende Audi A7 gebruik van navigatiedata.

Audi presenteert zich onder het motto ‘Next Chapter' op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op deze tentoonstelling voor consumentenelektronica ligt de focus van Audi op de 'verbonden auto' met zijn omgeving, en op autonoom rijden. Andere belangrijke thema's zijn nieuwe gebruikers- en weergave-interfaces, de nieuwste vormen van infotainment, Audi connect-oplossingen en LED- en laser-matrixverlichting. Dit alles wordt geïllustreerd met een show car en een interieurmodel van de nieuwe Q7.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!