1 december 2014
 

Maserati

Maserati is 100 jaar geworden

1 december 2014 | De Maserati Centennial-festiviteiten naderen hun einde. Vanaf vandaag herinnert een plaquette aan de muur van via de' Pepoli no.1 in Bologna permanent aan de opening van de eerste garage, op 1 december 1914; vandaag precies 100 jaar geleden.

Vandaag honderd jaar geleden schreven Alfieri Maserati en zijn broers Ettore en Ernesto een nieuw, succesvol hoofdstuk voor de Italiaanse autohistorie. Dinsdag 1 december 1914 was de dag dat de drie broers op nummer 1A aan de via de' Pepoli, in het hart van Bologna, hun werkplaats en autobedrijf openden. De "eenmanszaak registratie-aanvraag" werd tien dagen later ingediend bij het nabijgelegen Palazzo della Mercanzia, in waar vandaag de dag de Kamer van Koophandel van Bologna zetelt. De inschrijving werd geaccepteerd en vier dagen later verwerkt. Dit betekende de start van Maserati's lange historie. Tot 1939 was de onderneming gevestigd in Bologna, sindsdien in Modena en vandaag de dag verovert het merk de wereld in rap tempo. Een speciale plaquette, ontworpen door de Gemeente Bologna in samenwerking met Maserati, fungeert als permanente herinnering aan de allereerste historische garage van de broers in Bologna.

Maserati

Op de plaquette prijkt de volgende tekst: "Società Anonima Officine Alfieri Maserati" werd in dit gebouw opgericht op 1 december 1914. Dankzij de ideeën en inzet van Alfieri en zijn broers Ettore, Ernesto en Bindo verkreeg de onderneming wereldwijd naam en faam waarmee hij bijdraagt aan de wereldwijde bekendheid van Bologna's uitstekende industriële identiteit.
Maserati en de Gemeente Bologna in het Centennial jaar

Maserati CEO Harald Wester werd vergezeld door Carlo en Alfieri Maserati, de zonen van respectievelijk Ettore en Ernesto Maserati, de twee broers die Alfieri in december 1914 terzijde stonden.

Maserati

Carlo Maserati, Ettore's zoon, verklaarde: "100 jaren zijn verstreken sinds oom Alfieri de 'Società Anonima Officine Alfieri Maserati' oprichtte, en zelfs 116 jaren sinds 1898 toen zijn oudste broer Carlo, toentertijd 17 jaar oud, een motorfiets voorzag van een motor die hij thuis zelf had ontworpen en gebouwd. Een gegeven dat zijn broers in vervoering bracht en hen inspireerde dat voorbeeld te volgen. We kennen allemaal hun technische en raceprestaties onder zowel de Maserati als OSCA naam in de daaropvolgende, bijna zeventig jaren. Deze prestaties kwamen tot stand dankzij de perfecte verhoudingen binnen de familie en de technische vaardigheden die hen in staat stelden in slechts zes maanden tijd een raceauto te bouwen. Als ik terugdenk aan mijn vader Ettore en mijn andere ooms Bindo, Ernesto en Mario, wil ik graag een woord van dank uitspreken aan al diegenen die ervoor hebben gezorgd dat Maserati voortleeft en het merk ook in de toekomst succesvol zal blijven".

Maserati Maserati
 
Websitewww.maserati.com
Deel via