12 september 2014
 

Toyota

Toyota test i-ROAD in Grenoble

12 september 2014 | Reizen in en rond de stad is bij voorkeur schoon, betaalbaar, aangepast aan de individuele wensen en perfect afgestemd op het reguliere openbaar vervoer. Dat is het uitgangspunt van het door Toyota mede geïnitieerde Cité lib by Ha:mo project in Grenoble en vijf buurgemeenten. Vanaf 1 oktober kun men daarom zorgeloos door en rond de Franse Alpenstad reizen met een van de 35 elektrische Toyota i-ROADs en 35 Toyota COMS.

"Cité lib by Ha:mo" is een autodeel-programma dat bedoeld is voor iedereen die in en rond de stad reist naar adressen die met het bestaande ov-netwerk niet of niet afdoende worden gedekt. Er zijn slechts twee voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het concept: men moet een rijbewijs hebben en zich vooraf inschrijven.

Toyota

Grenoble wordt met de invoering van Cité lib by Ha:mo een échte Smart City. Het programma is een samenwerking van Toyota met een aantal Franse overheden (stad Grenoble, regio Grenoble-Alpes) en bedrijven zoals (OV-aanbieder) Métropole, (autoverhuurder) Cité lib en (energieleverancier) EDF met dochterbedrijf Sodetrel, dat verspreid over de stad 120 laadstations beheert.

Reizigers kunnen hun reis door Grenoble met de volledig elektrisch aangedreven auto's afleggen. Via een app reserveert en betaalt men binnen een paar stappen de Toyota i-ROAD of Toyota COMS. Voor grotere afstanden wordt de combinatie met het openbaar vervoer gepromoot. De app integreert dan ook Grenobles eigen openbaarvervoerplanner en biedt routes met diverse vervoermiddelen.

Toyota

Gebruik maken van één van de volledig elektrisch aangedreven Toyota i-ROAD of COMS, is goedkoop. Voor de eerste 15 minuten betaalt de gebruiker 3 euro, het volgende kwartier kost 2 euro extra en voor 45 minuten is men 6 euro kwijt. Wie een speciale deelnemerspas heeft, krijgt het eerste en tweede kwartier 1 euro korting.

De ruggengraat van Cité lib by Ha:mo is het ingenieuze car-sharing management systeem Ha:mo. Ha:mo staat voor 'Harmonious mobility' en wordt geleverd door Toyota, dat daar al enige tijd succesvol mee is in Toyota City in Japan.

Toyota

De driewielige compacte i-ROAD is een extreem wendbare twoseater met het comfort van een auto van slechts 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en 85 centimeter breed. Daardoor passen er wel vier op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de vernuftige Active Lean-technologie voor een zeer stabiele wegligging en het maken van extreem korte bochten. De vierwielige COMS is een eenpersoons Personal Mobility Vehicle.

Grenoble is een innovatieve stad en hanteert de slogan "Waar we ons de stad van morgen voorstellen". Het beroemde sciencepark 'Presqu'île' is de thuisbasis van prestigieuze innovatieve instituten en bedrijven. Meer dan 60.000 studenten werken aan hun toekomst aan de universiteit van Grenoble, een van de modernste campussen in Frankrijk.

Toyota Toyota Toyota Toyota Toyota Toyota
 
Websitewww.toyota.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!