8 september 2014
 

McLaren

Europees debuut voor McLaren P1 GTR

8 september 2014 | De McLaren P1 GTR design concept heeft afgelopen weekend zijn Europese première beleefd op het Franse concours Chantilly Arts & Elegance, dit na zijn wereldpremière vorige maand op Pebble Beach. Het model werd als concept gepresenteerd op het eerste auto-evenement op het Domaine de Chantilly. Het ontwikkelingsprogramma van de McLaren P1 GTR loopt volgens schema. Nu zijn de eerste beelden van de auto beschikbaar tijdens de initiële testfase. Opvallend is zijn op de racerij gebaseerde camouflage.

De McLaren P1 GTR wordt het tot nu toe krachtigste model ontwikkeld door McLaren Special Operations (MSO) en de auto die vooral is gebouwd met gebruik op het circuit in het achterhoofd. Het zware ontwikkelingsprogramma richtte zich in eerste instantie op het verbeteren van de aandrijflijn, met onder meer een toename van het vermogen tot 986 pk. Daarnaast zijn op het gecamoufleerde prototype raceslicks en een uniek uitlaatsysteem getest.

In de volgende ontwikkelingsfase ligt de nadruk op het optimaliseren van de aerodynamica. Geurende de wintermaanden gaat de ontwikkeling gewoon door om ervoor te zorgen dat na de voltooiing van de 375e en laatste McLaren P1 voor de openbare weg, de productie van de McLaren P1 GTR kan starten, een uitvoering van de P1 bedoeld als de ultieme rijdersauto voor op het circuit. Dit precies twee decennia nadat de legendarische McLaren F1 GTR de beroemde 24 uur van Le Mans wist te winnen.

McLaren

Chantilly had meer nieuws. Naast de McLaren P1 GTR design concept, beleefde een uniek exemplaar van de 650S er zijn debuut. In opdracht van de Parijse McLaren-distributeur heeft MSO, de maatwerk-afdeling van McLaren, een 650S Coupe geproduceerd. Het is zonder meer een opvallende variant geworden van de baanbrekende supercar met middenmotor. De carrosserie is vrijwel volledig in glanzend Pearl White metallic gespoten, inclusief de front splitter, delen van de deuren en luchtinlaten aan de zijkant van de auto. Als tegenwicht van de witte vlakken zijn het dak, de lichtmetalen wielen en de spiegelbehuizing afgewerkt in contrasterend, glanzend zwart.

Het monochromatische ontwerp maakt van deze unieke 650S een indrukwekkende en toch elegante verschijning. De in carrosseriekleur gespoten voorbumper en MSO-deurpanelen verbeteren de luchtstroom en optimaliseren de aerodynamica. De achterkant van de auto is uitgerust met een forse koolstofvezel diffuser, die afsteekt tegen de lichte lak. Verder contrast wordt toegevoegd met een set vijfspaaks gesmede lichtmetalen wielen, afgewerkt in hoogglans zwart.

Het interieur is afgewerkt met lichtgewicht, zwart Alcantara en heeft contrasterende, oranje stiksels. De uitstraling van het interieur is verder aangepast door uitgebreid gebruik van koolstofvezel en de glanzend zwarte afwerking van de ventilatieroosters, het instrumentenpaneel en de schakelaars op het Active Dynamics Panel. Louwman Exclusive in Utrecht kan als enige officiële McLaren-vertegenwoordiger in Nederland alle modellen van het Britse sportwagenmerk leveren, inclusief de bijzondere maatwerkproducten van MSO en de nu al legendarische McLaren P1.

McLaren

De eerste editie van Chantilly Arts & Elegance was een combinatie van kunst, mode en automotive cultuur, geïnspireerd door historische autoraces. Het weekend werd gehouden op Domaine de Chantilly, nabij Parijs en benadrukte de Franse manier van leven. Ook was het een podium voor een aantal zeer exclusieve conceptcars, ontworpen door toonaangevende autofabrikanten. Naast toekomstmodellen waren er ook zo'n 500 klassiekers en bijzondere automobielen te bezichtigen.

McLaren McLaren
 
Websitewww.mclarenautomotive
Deel via