29 april 2014
 

Ford

Ford brengt koopgedrag in kaart

29 april 2014 | Spanje, Griekenland en Italië verwelkomen jaarlijks miljoenen bezoekers op hun zonovergoten stranden. Maar uit een nieuw onderzoek van Ford Motor Company naar trends in het koopgedrag in Europa blijkt dat inwoners van juiste deze zonnige  landen het minst vaak een nieuwe auto met zonnedak kopen. Dit is een van bevindingen van Ford Car Buying Trends 2014, een onderzoek naar het koopgedrag in 22 Europese landen dat inzicht biedt in regionale trends en nationale verschillen en waarvan de resultaten de verwachtingen zowel bevestigen als weerleggen.

Uit het onderzoek blijkt dat zwart vorig jaar is ingehaald door wit als populairste kleur in Europa. Dit blijkt uit een analyse van meer dan 500.000 aankopen van Fords in Europa vorig jaar. De snelst groeiende autokleuren zijn de afgelopen jaren bruin en oranje geweest.

"Als je kijkt naar de voorkeuren van kopers, dan zie je dat er enkele zaken gelijk blijven, maar dat er ook veel verandert en in ontwikkeling is", aldus Roelant de Waard, vice president Marketing, Sales & Service van Ford Europa. "Wij bestuderen deze interessante veranderingen om onze Europese klanten  beter van dienst te kunnen zijn".

Tot de resultaten behoren onder meer de nationale voorkeuren voor zonnedaken. De Noren, die wonen in een land dat beter bekend staat om de sneeuw en regen dan om de zon, hebben het meest vaak een zonnedak aangevinkt bij hun bestelling van een nieuwe Ford (15 procent), op de voet gevolgd door de Fransen (11 procent) en de Duitsers (10 procent). In de zonnigste landen zijn automobilisten daarentegen de minst waarschijnlijke kopers van een zonnedak. Daarbij gaat het met name om Spanje (5 procent), Italië (3 procent) en Griekenland (2 procent).

In het koele Noorwegen zijn kopers ook het meest geneigd tot de aanschaf van een volautomatische airconditioning (80 procent), gevolgd door België (77 procent) en Nederland (71 procent). In zonnige landen als Turkije en Spanje wonen de meeste kopers van een handmatig bedienbare airconditioning (respectievelijk 96 procent en 92 procent).

Het mag geen verrassing heten dat Scandinavische automobilisten ook degenen zijn die het vaakst stoelverwarming bestellen (99 procent van de in Zweden, Noorwegen en Finland verkochte Fords is uitgerust met deze technologie). Stoelverwarming is zeldzaam in Turkije (1 procent), Griekenland (2 procent) en Spanje (3 procent).

Ford

En in welke landen kiezen de kopers het vaakst voor een rokerspakket? Griekenland (73 procent), Spanje (53 procent) en Roemenië (35 procent).

In Europa zijn de belangrijkste kleuren wit (23 procent), zwart (20 procent) en grijs (17 procent), waarbij in elk afzonderlijk land steeds een van deze drie kleuren het populairst is. Uitzonderingen zijn Ierland, Polen en Roemenië, waar zilver (met 14 procent de op drie na populairste kleur) de voorkeur geniet.

De met voorsprong meeste kopers van een witte auto zijn te vinden in Turkije. Hier wordt 55 procent van alle Fords in deze kleur verkocht. Britse autokopers kiezen in Europa het vaakst voor een rode Ford. Roemenen daarentegen hebben de sterkste voorkeur voor een in blauw uitgevoerde Ford. Bij Noren zijn meer dan bij inwoners van alle andere landen bruine auto's favoriet (12 procent).

Ford Wagons vormen voor kopers van een Mondeo en een Focus een praktischer optie. Zij worden het aantrekkelijkst gevonden door automobilisten in Denemarken (86 procent), Nederland (79 procent) en Duitsland (78 procent). De vijfdeurs hatchback is het populairst in Griekenland (95 procent), Spanje (87 procent) en Groot-Brittannië (83 procent).

In Europa als geheel kiest 50 procent van de kopers voor een vijfdeursmodel, 35 procent voor een Wagon en de rest voor een vierdeursmodel. Dit laatste model is het populairst is in Turkije (84 procent van de verkopen), gevolgd door Rusland (44 procent) en Roemenië (42 procent).

Ford Active Park Assist helpt bestuurders door middel van sensoren en het besturingssysteem met parallel inparkeren. Het systeem parkeert de auto in een ruimte terwijl de bestuurder alleen het gas- en rempedaal hoeft te bedienen.

Ford

In Duitsland bestelt 63% van de klanten automobilisten deze technologie voor zijn of haar nieuwe Focus, C-MAX of Kuga. Een nog groter aantal (74 procent) kiest voor Active City Stop. Dit veiligheidssysteem helpt botsingen bij lage snelheid te voorkomen. Ook de Zwitsers (eveneens 63 procent), de Portugezen (53 procent) en de Oostenrijkers (50 procent) kiezen voor Active Park Assist, terwijl automobilisten uit België (36 procent) en Zwitserland (34 procent) die voor Active City Stop kiezen na Duitsland op respectievelijk de tweede en derde plaats komen.

Nederlandse automobilisten hebben een duidelijke voorkeur voor technologieën die het leven veraangenamen. Hier worden de meeste auto's besteld die zijn uitgerust met cruise control (85 procent), vóór Finland (78 procent) en Noorwegen (74 procent). En van de Nederlanders die vorig jaar een Kuga SUV hebben gekocht, koos 94 procent voor de handsfree achterklep die bestuurders met een voetbeweging kunnen openen en sluiten.

58 procent van de Europese Ford kopers gaf vorig jaar de voorkeur aan benzine als brandstof. 41% van de kopers koos voor diesel en 1% voor een alternatieve brandstof.

Benzinemotoren zijn nergens zo populair als in Rusland, waar 97 procent van de klanten voor dit brandstoftype kiest, gevolgd door Tsjechië (80 procent) en Finland (76 procent). Diesel is het populairst in Turkije (64 procent), gevolgd door Italië (63 procent) en Portugal (61 procent).

In alle Europese landen geeft het merendeel van de kopers nog steeds de voorkeur aan een handgeschakelde transmissie in plaats van automatische transmissie. Het percentage dat voor handgeschakeld kiest bedraagt 85 procent. In Nederland en Ierland is dit 96 procent, en in Griekenland en Polen 95 procent. Zelfs in Rusland, de Europese markt waar automatische transmissies met 48 procent het populairst zijn, worden nog steeds meer handgeschakelde transmissies besteld.

Ford Ford
 
Websitewww.ford.nl
Deel via