19 april 2014
 

Audi TT

Audi toont TT offroad concept

19 april 2014 | Op de autotentoonstelling van Peking presenteert Audi de TT offroad concept: een vierdeurs vierzitter die de sportiviteit van een coupé zou combineren met het gebruiksgemak van een SUV. De stoere TT offroad concept maakt gebruik van plug-in hybride techniek; ook inductief laden is mogelijk. Het studiemodel belooft topprestaties bij een gemiddeld verbruik van 1,9 l/100 km.

De Audi TT offroad concept is 4,39 m lang en 1,85 m breed. De wielbasis bedraagt 2,63 m. Deze afmetingen komen ongeveer overeen met die van de Audi Q3. Het grote verschil zit in de hoogte van 1,53 m; acht cm lager dan de Q3. Dit draagt evenals het typische TT design-DNA bij aan een zeer sportief uiterlijk.

Audi TT

Opvallende kenmerken zijn de coupéachtige daklijn, de korte overhangen en de prominente wielkasten, die gedeeltelijk zijn uitgevoerd in grijze kunststof. Andere opvallende details zijn de Matrix LED-verlichting en de e-tron-grille met smalle lamellen.

De TT offroad concept is een vierzitter met individuele zitplaatsen. Het interieur is gebaseerd op dat van de nieuwe TT. Dat betekent dat hij beschikt over de Audi virtual cockpit met het grote (12,3 inch) TFT-display met 3D-weergave. Op afroep zijn diverse functies 'naar voren te halen'. Zo kan de bestuurder kiezen voor de power-meter van de hybride aandrijving, de navigatie en meer.

Audi TT

De concept car beschikt over drie Audi Smart Displays. Dit zijn hittebestendige tablets die zowel in als buiten de auto te gebruiken zijn voor (online) infotainment. In de auto is de internetverbinding razendsnel dankzij Audi connect met LTE-module. Nog een bijzonder detail: in de hoofdsteunen van elke stoel zijn twee Bang & Olufsen speakers geïntegreerd. Deze zorgen voor een goede geluidskwaliteit, ook bij telefoongesprekken.

In de Audi TT offroad concept werkt een direct én indirect ingespoten 2.0 TFSI samen met een compacte elektromotor, die in de zestraps e-S Tronic-transmissie is geïntegreerd. Deze combinatie stuurt de aandrijfkracht naar de voorwielen. De achteras beschikt over een eigen elektromotor (115 kW/270 Nm). Deze drijft uitsluitend de achterwielen aan. Het systeemvermogen van de aandrijflijn bedraagt 300 kW/408 pk en het koppel is 650 Nm. Daarmee sprint de TT offroad concept in 5,2 s van 0-100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. En dat bij een officieel gemiddeld verbruikscijfer van 1,9 l/100 km (CO2: 45 g/km).

Audi TT

De opzet met een verbrandingsmotor, twee elektromotoren en een lithium-ion accu maakt drie rijdmodi mogelijk. In EV-modus ligt de nadruk op elektrische aandrijving via de achterwielen. De lithium-ion accu voorziet de elektromotor achter van stroom. De topsnelheid is dan begrensd op 130 km/h en de actieradius bedraagt ruim 50 km; lokaal emissievrij. In Hybridemodus gaan de elektromotoren en de 2.0 TFSI een zo efficiënt mogelijke samenwerking aan. Onder bepaalde omstandigheden kan hierbij de achterwielaandrijving via de elektromotor in actie komen. In Boost-modus ligt de nadruk op maximale prestaties.

De vloeistofgekoelde lithium-ion accu van de TT offroad is via de Audi Wallbox te laden. Deze wordt aangesloten op het reguliere 230V-stroomnet. Daarnaast is het studiemodel geschikt voor inductief laden ofwel Audi Wireless Charging. Het centrale onderdeel daarbij is de 'laadplaat'. Deze plaat is voorzien van een spoel die een magnetisch veld veroorzaakt en een AC/DC-omvormer. Als de plaat is aangesloten op het stroomnet en de TT offroad erboven gaat staan, begint het inductieve (contactloze) laadproces. Dit stopt vanzelf op het moment dat de batterij volledig geladen is. De plaat is ongevoelig voor weersinvloeden en heeft een rendement van 90%.

Audi TT Audi TT Audi TT Audi TT Audi TT
 
Websitewww.audi.nl
Deel via