12 december 2013
 

BMW

BMW introduceert M3 sedan en M4 Coupe

12 december 2013 | BMW introduceert de M3 sedan en M4 Coupé. Beide zijn voorzien van een hoogtoerige 431 pk sterke zescilinder M Power TwinPower Turbo motor. Het koppel van 550 Nm is 40 procent hoger ten opzichte van de vorige BMW M3, het gewicht is met 80 kilogram verminderd en het brandstofverbruik is 25 procent gunstiger. De sprint van nul naar honderd kilometer per uur is in 4,1 seconden geklaard. Medio 2014 staan de nieuwe M3 Sedan en M4 Coupé bij de Nederlandse BMW dealer.

De BMW M3 is al ruim 28 jaar een begrip in de autowereld. Nu verschijnt de vijfde generatie. Dit keer in twee gedaanten: de M3 Sedan en de M4 Coupé. De hoogtoerige 3,0-liter BMW M TwinPower Turbo-krachtbron is volledig nieuw ontwikkeld voor de BMW M3 Sedan en de BMW M4 Coupé. Hij is uitgerust met twee snel reagerende turbo's, High Precision Injection, VALVETRONIC (variabele kleptiming) en dubbele VANOS (continu variabele nokkenastiming).

De zescilinder-in-lijn levert een maximumvermogen van 317 kW (431 pk) bij 5.390-7.000 t.pm. Dat is meer dan de vorige BMW M3 met V8-motor. Het koppel is met zo'n 40 procent toegenomen tot 550 Nm. Minstens zo belangrijk voor de souplesse en de prestaties is het brede toerengebied van 1.800 tot 5.390 t.p.m. waarbinnen deze trekkracht wordt geleverd.

BMW

In combinatie met de optionele M Double Clutch Drivelogic zevenversnellingsbak met launch control, volbrengen beide modellen de sprint van 0-100 km/u in 4,1 seconden. De "launch control" is ook voorzien van een "Smokey Burnout"-functie, die enige wielspin en dus rokende banden tolereert bij volle acceleratie.

De topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Met het M Driver's Package is dat 280 km/uur. De nieuwe krachtbron valt ook op door zijn brandstofverbruik van 8,3 l/100 km. Dat betekent een CO2-uitstoot van 194 g/km. Deze cijfers zijn meer dan 25 procent gunstiger dan die van de vorige M3.

De gewichtsreductie van zo'n tachtig kilogram ten opzichte van de vorige BMW M3 is onder meer bereikt door toepassing van met koolstofvezel versterkte kunststof delen (CFRP), zoals het dak, de aandrijfas en de uitlaatuiteinden. Door ook meer delen van de carrosserie en het onderstel van aluminium te vervaardigen, is het totaalgewicht van de nieuwe BMW M4 Coupé zelfs onder de 1.500 kilogram uitgekomen: 1.497 kilogram.

BMW

Bij de ontwikkeling stond ook een superieure wegligging centraal. Het doel is racetechniek toegankelijk maken voor toepassing op de openbare weg. Daarvoor hebben de ingenieurs nauw samengewerkt met Bruno Spengler en Timo Glock, de coureurs van BMW Motorsport die aan de DTM deelnemen. Zij hebben tijdens de ontwikkelingsfase meegewerkt aan een intensief testprogramma, dat voor een belangrijk deel is uitgevoerd op de Nordschleife van de Nürburgring.

De M3 Sedan en de M4 Coupé zijn uitgerust met het Active M Differential: een elektronisch aangestuurd limited-slip differentieel, dat de tractie en de stabiliteit optimaliseert. M Dynamic Mode, een functie van het Dynamic Stability Control-systeem (DSC), trakteert rijders een dynamisch karakter. Met deze functie ingeschakeld laat het DSC wielslip toe om driften met de auto mogelijk te maken. Het systeem grijpt echter bij de limiet nog wel in, tenzij DSC volledig is uitgeschakeld.

Bij de voorwielophanging is door gebruikmaking van aluminium delen een gewichtsbesparing bereikt van vijf kilogram ten opzichte van een constructie met stalen componenten. De veerpootbrug van carbon draagt bij aan de stijfheid en een laag gewicht.

BMW

Ook de nieuwe Multi-link achteras is lichter dan die van de vorige BMW M3. Hier zijn naven en verbindingselementen van aluminium gemaakt, wat een gewichtsbesparing van drie kilogram oplevert.

Verder is Electric Power Steering toegepast met drie standen, die corresponderen met de COMFORT, SPORT en SPORT+-modes, een systeem dat BMW ook op andere sportieve modellen toepast. De bestuurder kan hiermee het rijkarakter, de wegligging en de reacties op het gaspedaal naar eigen believen instellen.

De M3 Sedan en de M4 Coupé zijn bovendien standaard uitgerust met M-compound remmen, die zeer scherp vertragen en ook bij herhaaldelijk krachtig remmen zeer goed bestand zijn tegen fading. De lichte M carbon-keramische remschijven zijn als optie leverbaar en worden geleverd met goudkleurige remklauwen.

BMW

De designtaal van BMW M komt bij de BMW M3 Sedan en de BMW M4 Coupé aan de voorkant sterk tot uitdrukking dankzij drie grote luchtinlaten, dubbele ronde koplampen met LED-verlichting en een zwarte BMW M-grille. De Air Curtains en de Air Breathers achter de wielkasten verminderen de luchtweerstand en dragen bij aan de stabiliteit op hoge snelheid. De nieuw vormgegeven BMW M-design kieuwen op de flanken vormen visueel een geheel met de Air Breathers. De lange motorkap met zijn ‘powerdome' etaleert de potentie van de motor en biedt ruimte aan de intercooler.

De nieuwe M3 Sedan en de M4 Coupé staan medio 2014 bij de Nederlandse dealer.

BMW BMW BMW BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via