22 november 2013
 

Volvo

Volvo demonstreert Actief Grootlicht in abri's

22 november 2013 | Volvo heeft Permanent Adaptief Grootlicht (Active High Beam Control) ontwikkeld. Om te demonstreren hoe dit werkt, past de Zweedse autoproducent past de innovatieve lichttechniek vanaf deze week ook toe in het stadsmeubilair van JCDecaux. Op vijf drukbezochte locaties ervaren voorbijgangers zo zelf hoe de 'slimme verlichting' van Volvo werkt.

Volvo introduceerde de nieuwe verlichtingstechniek begin dit jaar tijdens de Autosalon van Genève. De autoproducent is al decennia lang actief met de ontwikkeling van technieken die het autorijden veiliger maken. Met de Active High Beam Control vergroot Volvo de veiligheid in onverlichte gebieden én het maakt rijden in de nacht daarom comfortabeler.

Wie het Permanent Adaptief Grootlicht zelf wil ervaren kan terecht op diverse plaatsen waar posterkasten van de bus- en tramhaltes van JCDecaux zijn omgebouwd. Deze welbekende abri's tonen nu een schaalmodel van de voorzijde van de Volvo XC60. Net als bij de auto zelf schijnt het Permanent Adaptief Grootlicht voortdurend. Toch wordt geen enkele voorbijganger verblind door het sterke licht. Een camera bepaalt welk deel van de lichtbundel moet worden verduisterd. Volvo toont hiermee een toegepaste weergave van dit ”slimme” mechanisme.

Volvo

De vijf  abri's zijn tot en met 26 november te zien in, Amsterdam (Damrak), Utrecht (Potterstraat), Den Haag (Gevers - Deynootweg), Arnhem (Magna Plaza), Groningen (Grote Markt).

Het Permanent Adaptief Grootlicht maakt gebruik van de reeds bestaande camera voor de achteruitkijkspiegel die wordt gebruikt voor "collision warning" met "full autobrake" systeem. Het detecteringsysteem lokaliseert de voorligger en bepaalt welk deel binnen de groot lichtbundel verduisterd moet worden. De technologie is zo accuraat dat het frame rondom de voorligger met een precisie van 1.5° wordt verduisterd. De besturingsunit weerlegt de informatie richting een projector module die in de koplamp is geïntegreerd. Een kleine cilinder met daarin metalen deeltjes van verschillende formaten verduistert het frame met absolute precisie. Deze techniek is sinds voorjaar 2013 beschikbaar op de Volvo S60, V60 en XC60.

Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via