11 november 2013
 

Seat

Seat neemt grote zonne-installatie in gebruik

11 november 2013 | Sinds vandaag heeft Seat 53.000 nieuwe redenen om zich te koesteren in de warme Mediterraanse zon. Vanochtend kreeg het project 'Seat al Sol' van de Spaanse autofabrikant namelijk een grootse finale met de ingebruikname van een enorme zonne-installatie. De daken van de diverse assemblagebouwen en de opslag van nieuwe auto's van Seat's fabriek in Martorell zijn over een oppervlakte van 276.000 vierkante meter, vergelijkbaar met veertig voetbalvelden, voorzien van 53.000 zonnepanelen. Waarmee de Spaanse autofabrikant naar eigen zeggen beschikt over de grootste zonne-installatie in de wereldwijde auto-industrie.

Na de derde en laatste fase van het project 'Seat al Sol' te hebben afgerond, werd de nieuwe zonne-installatie vandaag officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde tijdens een speciale ceremonie bij de fabriek in Martorell, in het bijzijn van de Spaanse Minister van Binnenlandse zaken, Jorge Fernández Díaz, en de voorzitter van de Seat Executive Committee, Jürgen Stackmann.

Seat

Seat gaf medio 2010 het startschot voor 'Seat al Sol' en investeerde 35 miljoen euro in het project, dat in samenwerking met Gestamp Solar werd ontwikkeld. De zonne-installatie resulteert in een jaarlijkse milieubesparing van 7.000 ton CO2. Ter vergelijking: dat is 8,5 keer zoveel als de hoeveelheid koolstofdioxide die jaarlijks door het Central Park in New York wordt geabsorbeerd. Gezamenlijk leveren de 53.000 zonnepanelen op jaarbasis 15 miljoen kWh, genoeg om 25% van de jaarlijks benodigde energie te leveren voor de productie van de nieuwe Seat Leon. Zonder enige impact op het milieu.

Het 'Seat al Sol' project is uitgegroeid tot het vlaggenschip van Seat's duurzame maatregelen. De fabrikant heeft echter ook andere belangrijke processen gelanceerd om verantwoord met het milieu om te gaan. Zo heeft Seat twee spoorlijnen van elk 40 kilometer aangelegd die rechtstreeks vanaf het industriegebied Zona Franca naar de haven van Barcelona (Autometro) voeren. Daarmee bespaart de onderneming op jaarbasis 50.000 individuele vrachtwagentransporten, wat leidt tot een jaarlijkse CO2-besparing van 2.000 ton.

Seat

Daarnaast levert Seat's eigen warmtekrachtinstallatie 50% van het vermogen en 90% van de warmte voor de fabriek, met een jaarlijkse CO2-reductie van 12.800 ton tot gevolg. Bovendien is 100% van het benodigde vermogen van de fabriek dankzij een samenwerking tussen Seat en ACCIONA afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

De duurzame inspanningen van Seat worden op grote schaal erkend, ondermeer door het toekennen van de ISO 50001 en ISO 14001 certificaten. Bovendien ontving de fabriek in 2013 als eerste Spaanse productielocatie de Automotive Lean Production Award, als erkenning voor de kwaliteit en efficiency van de productieprocessen. Dankzij de innovatieve, duurzame initiatieven die Seat ontwikkelt, vormt de onderneming een belangrijke schakel in de totale milieu-inspanningen van de Volkswagen Groep, met als doel het duurzaamheidsniveau van zijn fabrieken tot 2018 met 25% te verhogen.

Seat Seat
 
Websitewww.seat.nl
Deel via