25 oktober 2013
 

Mini

54 jaar oude, splinternieuwe Mini onthuld

25 oktober 2013 | Op de plaats waar volgend jaar nieuwe MINI's van de band rollen, is de unieke Mini "reBorn" onthuld. Het is een 'barn find' die vorig jaar opdook in Groningen: een van de oudste Mini's van de wereld en wellicht de oudste van Nederland.

Na de ontdekking dat deze vroege Mini met productienummer 983 in 1959 door Molenaars Automobiel Fabrieken in Amersfoort is geassembleerd, stelde VDL Nedcar uit eigen gelederen een restauratieteam samen. Vijf medewerkers zijn vervroegd uit de WW gehaald om aan dit project te werken. De toestand van de oer-Mini was redelijk compleet, origineel en niet verprutst door een ondeskundige restauratie. En de opdracht aan het restauratieteam was om deze Mini weer in volle glorie te herstellen.

Mini

7 mei jl. is begonnen met een zorgvuldige demontage en het vinden van heel zeldzame onderdelen. Sommige carrosseriedelen zijn met de hand nagemaakt en nieuw plaatwerk is teruggebracht naar de specificaties van 1959. Ook de monteur die werkte aan de aandrijflijn vond volop uitdagingen. Zoals een motorblok, waar na 30 jaar stilstand geen beweging meer in te krijgen was. Of de versnellingsbakrevisie, met onderdelen die al lang niet meer leverbaar zijn.

De autobekleder heeft beide deurpanelen met de hand nagemaakt en de oorspronkelijke hemelbekleding weer geplaatst. De spuiter zette tenslotte het puntje op de i met de originele Mini kleur: Farina Grey.

Mini

Het restauratieproject is de afgelopen vijf maanden in meer dan 45 landen heel gevolgd in de media en online, waarop alle stappen mee te beleven zijn. Grootste bron van kennis en onderdelen was "1959miniregister.com" waar wereldwijd nog 155 Mini's van het eerste bouwjaar zijn geregistreerd.

In de tweede helft van 2014 -het jaar waarin Mini 55 wordt  start de productie van MINI in het Limburgse Born. Het VDL Nedcar restauratieteam gaat dan samen met vertrouwde collega's splinternieuwe MINI's bouwen. Het nieuwe paradepaardje van VDL Nedcar en MINI krijgt een prominente plaats in de Nederlandse autofabriek.

Mini Mini
 
Websitewww.mini.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!