25 september 2013
 

Qoros 3

Qoros 3 sedan krijgt vijf EuroNCAP sterren

25 september 2013 | De eerste serieproductie auto van Qoros, de Qoros 3 Sedan, is geslaagd voor de Euro NCAP (New Car Assessment Programme) crashtests en werd beloond met de maximale vijf sterren. Qoros is daarmee het eerste automerk met het hoofdkantoor in China dat vijf sterren kreeg van Euro NCAP. De Euro NCAP test geldt als een officieel goedgekeurd criterium voor de beoordeling van de veiligheid van een auto bij een aanrijding en wordt erkend door overheden, automobielclubs en consumentenbonden in Europa.

Het ontwerp van de carrosserie en het chassis van de auto draagt bij aan de beperking van de risico's van letsel voor de inzittenden tijdens een aanrijding. De bij een botsing vrijgekomen energie wordt weggeleid via voorgeprogrammeerde wegen en vervolgens geabsorbeerd door royale kreukelzones.  Doordat de mogelijk grote krachten die vrijkomen bij een aanrijding grotendeels worden opgevangen, blijft de veiligheidskooi intact.

Een uitgebreid aantal standaard passieve veiligheidssystemen (ter bescherming van de inzittenden in geval van een aanrijding) beschermen de bestuurder en de andere inzittenden, ongeacht hun lengte en zitpositie, maximaal tegen letsel. Het gaat onder meer om front- en zij-airbags, en 'curtain airbags' op de voor- en achterzitplaatsen, automatische driepuntsgordels op alle zitplaatsen en dubbele gordelspanners voorin.  Bij een aanrijding langs achteren beperken speciale hoofdsteunen op de voorstoelen het risico van een whiplash.

Ook de veiligheid van kinderen is een belangrijk thema. Met het ISOFIX bevestigingsysteem voor kinderzetjes op de achterbank, met bevestigingshaken aan het dak, en de mogelijkheid tot het uitschakelen van de passagiersairbag als er op de voorstoel een kinderzitje wordt geïnstalleerd, zitten kinderen veilig in de Qoros 3 Sedan.

Qoros 3

Deze auto scoorde dan ook de maximale punten voor kindveiligheid bij de crashtests met frontale aanrijdingen en aanrijdingen van opzij. Vanaf dit jaar evalueert Euro NCAP ook de compatibiliteit van de auto met een hele reeks kinderzitjes. Daar scoorde de Qoros 3 Sedan goed, want de auto bleek compatible met alle door Euro NCAP geteste zitjes.

Ook bij de voetgangerstest deed de eerste productieauto van Qoros het uitstekend doordat in de ontwerpfase van de auto al gebruikt werd gemaakt van Computer-Aided Engineering (CAE).

Tijdens de nieuwste Euro NCAP testprocedure worden ook actieve veiligheidssystemen beoordeeld (systemen die aanrijdingen moeten voorkomen) en ook hier behaalde de Qoros 3 Sedan een goede score. De sedan is standaard uitgerust met ABS (Antilock Braking System), ESP (Dynamic Stability Control), ESC (Electronic Stability Control), EBA (Electronic Brake Assist), Braking Control System, gordelverklikkers voor alle inzittenden en een speed-assist systeem waarmee bestuurders gemakkelijker de ingestelde maximum snelheid kunnen handhaven.

Euro NCAP testresultaten:

  • Volwassen inzittenden: 95%
  • Bescherming kinderen: 87%
  • Bescherming voetgangers: 77%
  • Aanwezige veiligheidsystemen 81%
Qoros 3

Totale score: 88 % = Vijf sterren

De vier testcriteria tellen niet allemaal even zwaar mee bij de berekening van de totale score. Bescherming volwassen inzittenden telt voor 50% mee, bescherming kinderen en voetgangers tellen elk mee voor 20% en de veiligheidssystemen voor 10%.

Qoros 3 Qoros 3
 
Websitewww.qorosauto.com
Deel via