29 juli 2013
BMW i3

BMW i3

BMW onthult i3

29 juli 2013 | De BMW i3 is onthuld. De wereldpremière voltrok zich tegelijkertijd in Londen, Beijing en New York. De eerste volledig elektrisch aangedreven BMW valt op door zijn design, met een 'black belt' over motorkap, dak en achterklep. De wielen staan dicht op de hoeken van de carrosserie, voor een stabiele en dynamische wegligging. Door het ontbreken van de B-stijlen en de in tegengestelde richting openslaande voor- en achterportieren is de instap makkelijk. De i3 wordt leverbaar vanaf 35.500 euro. Levering op de Nederlandse markt start einde dit jaar.

De BMW i3 is vanaf de tekentafel ontwikkeld voor elektrische aandrijving. Dat gaf de ontwerpers volledige vrijheid op het gebied van design en de plaatsing van de elektrische systemen. Zowel de aandrijflijn en de elektromotor (125 kW (170 pk) vermogen en 250 Nm trekkracht) als de lithium-ion-accu (22 kWh) en de voertuigarchitectuur van de BMW i3 zijn in eigen huis ontwikkeld. Bij de productie wordt zo'n 50 procent minder energie en 70 procent minder water verbruikt dan gemiddeld bij de andere BMW modellen.

De fabriek in Leipzig betrekt zijn elektriciteit geheel van windenergie. Voor de productie van het CFRP (carbon-fibre reinforced plastic) voor de 'Life & Drive'-bodyconstructie in het Amerikaanse Moses Lake, wordt gebruikgemaakt van met waterkracht opgewekte elektriciteit.

BMW i3

Met een lengte van 3.999 mm, een breedte van 1.775 mm en hoogte van 1.578 mm oogt de auto compact. Kenmerken in het ontwerp zijn de 'black belt' over motorkap, dak en achterkant, en de 'stream flow'-knik op de flanken, waardoor de achterste zijruiten groter zijn voor meer licht en een ruimtelijk gevoel in het interieur. De body van met koolstofvezel versterkte CFRP-kunststof is zo stevig dat B-stijlen tussen de voor- en achterportieren overbodig zijn. De portieren openen daardoor in tegengestelde richting van elkaar. Die opzet bevordert in hoge mate de toegankelijkheid tot het interieur en versterkt ook het eigen karakter. De U-vormige led-koplampen en eveneens U-vormige led-achterlichten zijn eveneens een kenmerk van de BMW i3, evenals de grotendeels van glas gemaakte achterklep.

Natuurlijke materialen als leer, hout en wol versterken het duurzame karakter van de i3. Veel andere materialen zijn afkomstig van recycling en zijn opnieuw te recyclen. De stoelen zijn voorzien van zeer dunne rugleuningen voor maximale ruimte achterin. Het instrumentenpaneel en de display (6,5 of 8,8 inch) van iDrive zijn vrijstaande elementen op het dashboard. Er is te kiezen uit vier interieurstijlen: Atelier, Loft, Lodge en Suite.

CFRP, het met koolstofvezel versterkte kunststof waarvan de Life-module is geconstrueerd, combineert extreme stijfheid met een 30 procent lager gewicht in vergelijking tot staal. CFRP compenseert niet alleen het extra gewicht van de lithium-ion-accu (circa 230 kg) die in de bodem van de i3 is gemonteerd. Het zorgt ook voor een optimale bescherming van de accu.

BMW i3

Verdere gewichtsbesparing is bereikt door het gebruik van magnesium voor delen in het interieur en aluminium voor de wielen en diverse onderstelcomponenten. De motor weegt 50 kg. Uiteindelijk is een voertuiggewicht van 1.195 kg bereikt. Zelfs bij een frontale offset crash met een snelheid van 64 km/uur blijft het passagierscompartiment volledig intact. De aluminium crashstructuren aan de voor- en achterzijde van de 'Drive'-module vangen de klap op om letsel voor de inzittenden te beperken.

Net als in andere BMW modellen dragen ABS, Brake Assist, Dynamic Brake Control (DBC) en Dynamic Traction Control (DTC) bij aan de stabiliteit en veiligheid.

De exclusief voor de i3 ontwikkelde elektromotor biedt een lineaire vermogensoutput tot in de hogere toerenregionen. De aandrijfkrachten worden via een eentrapstransmissie naar de achterwielen gestuurd. De sprint van 0 naar 60 km/u vergt 3,7 seconden en van 0 naar 100 km/u 7,2 seconden. De topsnelheid is begrensd op 150 km/u.

BMW i3

Met een volle accu is de i3 theoretisch in staat een afstand van 130 tot 160 kilometer af te leggen. In de energiebesparende ECO PRO-modus wordt de actieradius met zo'n twintig kilometer vergroot en in ECO PRO+ met veertig kilometer. In stadsverkeer is de recuperatie-modus actief. Zodra het gaspedaal wordt losgelaten, fungeert de elektromotor als generator. Dit heeft een remmend effect, waardoor het rempedaal in stadsverkeer nauwelijks hoeft te worden gebruikt ('one pedal driving'). Bij hogere snelheden, bijvoorbeeld op de snelweg, is de 'coasting'-modus actief, die de aandrijving ontkoppelt bij het loslaten van het gaspedaal.

De i3 is optioneel leverbaar met een 'range extender'. De 650 cc tweecilinder benzinemotor van 25 kW (34 pk), die naast de elektromotor wordt gemonteerd, vergroot de actieradius tot zo'n driehonderd kilometer; dan blijft de uitstoot van CO2 nog onder de 20 g/km.  De 'range extender' heeft geen invloed op de bagageruimte en de brandstoftank (9 liter) bevindt zich aan de voorzijde van de auto. De accu van de i3 kan worden opgeladen via een conventioneel stopcontact en via de iWallbox, die thuis of op het werk kan worden geïnstalleerd. Met behulp van een optionele DC snellader duurt het 30 minuten om de accu voor 80 procent op te laden.

De standaard aanwezige SIM-kaart is de sleutel tot talloze diensten via BMW ConnectedDrive. Het navigatiesysteem toont beschikbare laadpunten en indien de eindbestemming buiten bereik ligt, wordt automatisch een efficiënte alternatieve route berekend. Een speciaal voor BMW i ontwikkelde dienst is de  iRemote app met Intermodaal Navigatie-functie. Hiermee kan via de smartphone bijvoorbeeld de route van de parkeerplaats naar de eindbestemming worden getoond. De Remote app toont ook informatie over de status van de accu, het rijbereik van de auto en beschikbare laadpunten. Via de app kunnen bovendien de airconditioning en de verwarming op afstand worden bediend. Tot BMW ConnectedDrive behoren ook assistentiesystemen als Driving Assistant Plus, Parking Assistant, Speed Limit Info en een achteruitrijcamera.

BMW i3

Onder de noemer 360° ELECTRIC biedt BMW i een reeks assistentiesystemen en mobiliteitsdiensten. Behalve de iWallbox zitten hierbij ook de ChargeNow Card en de mogelijkheid om een beperkt aantal dagen per jaar gebruik te maken van een conventionele BMW. Het serviceniveau van de BMW i3 is identiek aan dat van andere BMW's. De accu wordt continu gemonitord en problemen kunnen via een diagnose direct worden opgespoord. Ook kunnen berijders een beroep doen op BMW's mobiliteitsservice als de i3 onverhoopt met een lege accu komt te staan.

De levering van de i3 op de Nederlandse markt start einde dit jaar, voor een prijs van 35.500 euro. Met 'range extender' komt de prijs op 39.990 euro. Het leasetarief is 599 euro per maand (ex. BTW), op basis van Full Operational Lease, een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 15.000 per jaar.

Producten en diensten van BMW i worden aangeboden via een multi-verkoopkanaal, bestaande uit erkende BMW i agenten, een Customer Interaction Center (CIC) en een online platform. De verkoopkanalen zijn volledig met elkaar verbonden, zodat klanten in elk deel van het aankoopproces kunnen bepalen welk kanaal ze gebruiken. In de Nederlandse BMW dealerorganisatie is al een aantal BMW i agenten geselecteerd. Het onderhoud van de i3 kan door het uitgebreide netwerk van BMW i Service Partners uitgevoerd worden.