6 juni 2013
 

Volvo

Volvo is klaar voor autonoom rijden

6 juni 2013 | Volvo staat naar eigen zeggen voor een van de grootste uitdagingen in de historie van het merk. Na de succesvolle deelname aan het Europese SARTRE-project is Volvo nu klaar om de eerste vorm van autonoom rijden op de markt te introduceren. Volvo neemt een geavanceerd hulpsysteem, waarmee de auto zijn voorganger in rijdend verkeer automatisch volgt, in 2014 in productie.

De ontwikkeling van zichzelf bedienende, autonome voertuigen speelt een cruciale rol in Volvo's streven naar een duurzame samenleving. "Ons doel is om een leidinggevende positie in te nemen op het gebied van autonoom rijden. Dat willen wij bereiken door verder te gaan dan concepten en geavanceerde technologie bereikbaar te maken", zegt Lex Kerssemakers (Senior Vice President Product Strategy bij Volvo Car Corporation).

Volvo

Autonoom rijden, waarbij het voertuig zelf accelereert, stuurt en remt, geeft volgens Volvo meer vrijheid achter het stuur en maakt rijden gemakkelijker. Autonoom rijden zou het risico op verkeersongevallen verminderen en in bepaalde situaties kan tot 50 procent brandstof worden bespaard. En doordat het verkeer beter doorstroomt, kunnen de reistijden ook korter worden.

Volvo richt zich in eerste instantie op autonoom rijden in langzaam rijdende files. "De eerste stap is een hulpsysteem waarmee de auto zijn voorganger automatisch volgt. Dit systeem is in 2014 gereed voor productie", aldus Kerssemakers. "Tijdens het Europese project SARTRE (Safe Road Trains For The Evironment) in 2012 hebben we echter aangetoond dat het ook mogelijk is om in colonne met snelheden tot 90 km/uur autonoom achter elkaar te rijden".

Volvo

"Wij zijn ervan overtuigd dat autonome voertuigen noodzakelijk zijn om de volgende generatie autokopers aan ons te binden. Recente studies tonen aan dat circa 50 procent van de automobilisten tussen de 18 en 37 jaar in de markt is voor een zelfstandig rijdende auto. Vandaag de dag zijn er veel tieners die constante connectiviteit belangrijker vinden dan het bezit van een auto. In onze toekomst maakt connectiviteit geen plaats voor autorijden, want baanbrekende technologie neemt het rijden over als de bestuurder besluit iets anders te doen", besluit Kerssemakers.

Lex Kerssemakers is een van de sprekers op het Automotive Congress.NL, dat op 11 juni a.s. op de Technische Universiteit van Eindhoven wordt gehouden. Op het jaarlijkse congres, dat wordt georganiseerd door AutomotiveNL en zo'n driehonderd professionals uit de automotive industrie en de mobiliteitssector trekt, zal Kerssemakers zijn visie over autonoom rijden uitgebreid toelichten. Voorafgaand daaraan spreekt Siebe Riedstra, Secretaris Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, over de laatste plannen van de overheid op het gebied van Smart Mobility. Buiten vinden voertuigdemonstraties plaats.

Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via