22 april 1983
 

Seat Ronda

Ronda markeert debuut Seat op Nederlandsche markt

22 april 1983 | Nederland is een nieuw automerk rijker. Met ingang van vandaag is het Nederlandsche autobedrijf Nibhart Car uit Sassenheim, onderdeel van HNG, verantwoordelijk voor de import van het Spaanse merk Sociedad Español de Automóviles de Tursimo S.A., kortweg Seat. Het nieuwe merk start in Nederland met de geheel nieuwe Seat Ronda en een distributienetwerk van initieel 42 Seat-dealers, dat de komende jaren in rap tempo verder zal worden uitgebreid.

Als symbool van de samenwerking tussen Sociedad Español de Automóviles de Tursimo S.A. en Nibhart Car overhandigden Seat S.A. directeur Juan Antonio Diaz Alvarez en Seat S.A. directeur Sales en Marketing Juan José Diaz Ruiz vandaag namens de Spaanse autofabrikant de allereerste Seat Ronda aan zijn nieuwe eigenaar bij de eerste Nederlandsche Seat-dealer Sam van Lingen in Haarlem.

Seat Ronda

Opmerkelijk is dat voor Sociedad Español de Automóviles de Tursimo S.A. met die overhandiging officieel tevens een aanvang is gemaakt met de export van het merk Seat. Waarmee Nederland officieel het eerste land buiten Spanje is waar de Spaanse modellen onder het Seat-embleem leverbaar worden. In mei en juni wordt het Europese Seat-netwerk verder uitgebreid naar België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Israel, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Het eerste product van de nieuwe samenwerking tussen Seat en Nibhart Car is de lancering van de compleet nieuwe Seat Ronda, waarvan de allereerste modellen begin dit jaar van de productielijn in Zona Franca nabij Barcelona zijn gerold. Voorzien van een uiterst modern design verwoordt de Ronda precies datgene waar Seat voor staat: jong en vernieuwend.
 
De voorzijde van de Ronda is een echte aandachtstrekker, met daarin een centrale positie voor het zojuist vernieuwde merkembleem van Seat. Van opzij bezien zorgen de scherpe, horizontaal lopende flanklijn en de sterk aflopende achterkant voor een sportieve uitstraling. Dat dynamische karakter wordt bij de extra sportieve Ronda Crono versterkt door het duo-tone vijfdeurs koetswerk, waarvan het onderste deel in dynamisch zwart is uitgevoerd, en de opvallende velgdesigns.

Seat Ronda

Het interieur van de Ronda kenmerkt zich door een gulle uitrusting, met onder andere verstelbare kuipstoelen compleet met hoofdsteun in zacht velours, tapijt op de vloer, een toerenteller en rembekrachtiging. Een zeer opvallende voorziening voor een auto in deze klasse, en een primeur voor Seat, is Econotronic, een computergestuurd systeem dat door Seat is ontwikkeld om het brandstofverbruik terug te dringen. Gezien het high-tech karakter van dit systeem heeft Seat het Econotronic-systeem gepatenteerd.

Onder de motorkap beschikt de Seat Ronda over moderne 1,2, 1,6 en 2,0 benzinemotoren met electronische ontsteking, in vermogen variërend van 64 tot 120 pk. Die 120 pk's zijn afkomstig van een 2.0-liter, die exclusief is voorbehouden aan het topmodel binnen de reeks, de sportieve Ronda Crono. Voor de dieselliefhebbers wordt de Ronda in Nederland tevens leverbaar met een 55 pk sterke 1,7 zelfontbrander.

Seat Ronda

De Seat Ronda is per direct leverbaar via het zojuist gelanceerde Nederlandsche distributienetwerk, met een vanafprijs van fl. 14.995, inclusief BTW voor de Ronda 1.2 GL

"In eerste instantie starten wij dit jaar met 18 dealers, maar op korte termijn zullen wij onze organisatie verder uitbreiden naar een landelijk dekkend netwerk van Seat-vestigingen", verklaart de heer Bert Kreber, directeur van de nieuwe Nederlandsche Seat-importeur.

Seat Ronda

Later dit jaar wordt de Ronda in Nederland gevolgd door het tweede Seat-model, de vlotgelijnde Seat Fura. Bovendien kijkt de Nederlandsche importeur met veel vertrouwen uit naar 1984, wanneer de compleet nieuwe, compacte Seat Ibiza wordt gelanceerd, die het merk Seat in Nederland echt op de kaart moet zetten.

Prijslijst Seat Ronda (prijzen in guldens inclusief BTW)

  • Seat Ronda 1.2 GL fl. 14.995,00
  • Seat Ronda 1.2 GLX fl. 16.795,00
  • Seat Ronda 1.6 GLX fl. 18.195,00
  • Seat Ronda 1.6 SX fl. 19.995,00
  • Seat Ronda 1.7 GL diesel fl. 20.795,00
  • Seat Ronda 1.7 GLX diesel fl. 22.935,00
Seat Ronda Seat Ronda Seat Ronda Seat Ronda
 
Websitewww.seat.nl
Deel via