11 maart 2013
 

Donkervoort D8 GTO

Pan-Europese homologatie voor Donkervoort D8 GTO

11 maart 2013 | Donkervoort Automobielen mag de nieuwe D8 GTO officieel 'loslaten' in Europa en daarbuiten. De nieuwste Donkervoort telg heeft de nieuwe Europese kleine serie-typegoedkeuring weten te behalen. Deze wordt niet alleen in alle Europese lidstaten geaccepteerd, maar ook in Zwitserland, Rusland en de Golfstaten.

Met ondersteuning van Audi AG (quattro GmbH), Donkervoorts vaste partner op het gebied van motoren en Bosch AG heeft Donkervoort deze nieuwe European Community Small Series Type Approval (ECSSTA) verkregen. Niet alleen garandeert de goedkeuring (technische) kwaliteitsnormen aan de auto, maar het geeft Donkervoort tevens toegang tot nieuwe markten in bijvoorbeeld Oost-Europa.

In het verleden bestond nog altijd een mogelijkheid voor elke Europese lidstaat om een auto, ondanks een Europese kleine serie-typegoedkeuring, alsnog individueel te keuren. In de praktijk kwam dit neer op een individuele typegoedkeuring in iedere lidstaat ; niet alleen een tijdrovende, maar ook een kostbare aangelegenheid.

Donkervoort D8 GTO

Binnen de Europese Unie werd echter recentelijk een nieuw akkoord bereikt over de  (aangescherpte) eisen waaraan een auto met een nieuwe Europese kleine serie-typegoedkeuring moet voldoen. Deze nieuwe typegoedkeuring moet dan ook door alle EU-lidstaten worden geaccepteerd. Deze grote verandering in de Europese wetgeving maakt de individuele typegoedkeuring per land overbodig. Dankzij het behalen van de nieuwe European Community Small Series Type Approval (ECSSTA) behoort een complex en kostbaar homologatie-traject daarmee tot het verleden.

"De Europese kleine serie-typegoedkeuring geeft ons de mogelijkheid en vrijheid om verder te kunnen bouwen aan de voor ons zeer belangrijke export markten (red. bijna 70% van de verkochte Donkervoorts worden geëxporteerd)", zegt Joop Donkervoort, oprichter van het sinds 1978 bestaande merk. "Wederom zijn wij Audi AG bijzonder dankbaar voor hun fantastische ondersteuning gedurende het gehele ontwikkelingsproces rondom de GTO".

Met het behalen van de Europese kleine serie-typegoedkeuring komt ook de officiële introductie van de D8 GTO snel dichterbij; de internationale introductie staat gepland voor dit voorjaar. In die periode zullen ook de eerste Premium GTO's aan hun nieuwe eigenaren worden afgeleverd. Deze inmiddels vrijwel uitverkochte gelimiteerde serie van de eerste 25 full-options uitgevoerde GTO's  gaat vooraf aan de normale productie GTO, welke vanaf 2014 zullen worden geleverd.

Donkervoort D8 GTO
 
Websitewww.donkervoort.nl
Deel via