27 februari 2013
 

Land Rover

Land Rover bouwt 9-traps automaat

27 februari 2013 | Op de Autosalon van Genève presenteert Land Rover de eerste 9-traps automatische transmissie voor een personenauto. De ZF 9HP-transmissie is speciaal ontworpen voor toepassing in combinatie met dwarsgeplaatste motoren en is één van de efficiëntste en technisch meest geavanceerde transmissies ooit voor gebruik in een Land Rover.

Het vergroten van het aantal overbrengingsverhoudingen van zes naar negen zorgt volgens de makers voor een aanzienlijke verbetering van het brandstofverbruik en een overeenkomstige reductie van de CO2-emissies. Kleinere stappen tussen overbrengingen zouden zorgen voor een betere respons tijdens accelereren, verder verbeterde schakelkwaliteit en meer raffinement. De langere hoogste versnelling reduceert niet alleen het brandstofverbruik, maar het lagere motortoerental verbetert ook nog eens het comfort en reduceert geluid bij rijden met hoge(re) kruissnelheid.

De kortste overbrengingsverhouding in de 9HP is aanzienlijk korter dan die van de bestaande zestraps transmissie en is specifiek ontwikkeld voor offroad-gebruik, wegrijden met een trailer en extreme rijomstandigheden op de weg, zoals steile hellingen en rijden in de bergen.

Land Rover

Waar de bestaande zestraps transmissie sequentieel schakelt, heeft de 9HP een skip-shift functie voor veel sneller terugschakelen tijdens snel afremmen of grote prestatiewensen van de bestuurder. De koppelomvormer heeft een meerfase dempersysteem voor soepeler wegrijden en verbeterd raffinement.

Het schakelsysteem past zich binnen seconden aan de rijstijl en stemming van de bestuurder aan, met een dynamisch schakelgedrag tijdens sportief rijden, om vervolgens naadloos over te gaan in een economischer schakelregime wanneer de bestuurder het rustiger aan doet. Daarbij wordt de opschakelpreventie aangestuurd door onder meer de Curve Mode, de langsversnelling van de auto en de pedaalpositie.

De Fast-Off modus meet de snelheid waarmee het gaspedaal wordt losgelaten en anticipeert op eventuele volgende commando's van de bestuurder voor meer vermogen, en blijft indien nodig in de betreffende versnelling. Wanneer de bestuurder om terugschakelen vraagt terwijl de auto te snel rijdt, zal de transmissie dit verzoek onthouden en terugschakelen wanneer de snelheid voldoende is afgenomen om te kunnen schakelen.

Land Rover

De 9HP is ondanks de drie extra overbrengingen slechts 6 mm langer dan de huidige zestraps automaat. Daarbij weegt de nieuwe transmissie ook nog eens 7,5 kg minder. De geringe afmetingen zijn gerealiseerd dankzij een aantal innovatieve ontwerpkenmerken, inclusief een nieuwe hydraulische waaierpomp die tevens bijdraagt aan de verbeterde efficiency, twee gepatenteerde klauwkoppelingen die grote conventionele koppelingspakketten vervangen, en een intelligent genest tandwielstelsel.

Land Rover werd geselecteerd door ZF, een van 's werelds technisch meest geavanceerde transmissiefabrikanten, om de lead partner te zijn voor de 9HP-transmissie. Daartoe werkten ingenieurs van Land Rover samen met collega's van ZF om de transmissie te perfectioneren voor het merk. De 9HP wordt geproduceerd in ZF's Gray Court fabriek in South Carolina.

Land Rover Land Rover
 
Websitewww.landrover.nl
Deel via