7 november 2012
 

Audi

Audi presenteert nieuwe designstrategie

7 november 2012 | Het Audi-design slaat een nieuwe richting in. Dat komt tot uiting in grotere verschillen tussen de modellijnen. Toekomstige modellen vallen ook op door meer 'technische details' in het ontwerp. Bovendien gaan ex- en interieurdesign meer op elkaar aansluiten. Het studiemodel Audi crosslane coupé is een eerste exponent van deze nieuwe designstrategie.

Wolfgang Egger is het nieuwe hoofd van de designafdeling van Audi AG. Hij legt de nadruk op het creatieve proces zonder daarbij te breken met Audi's designtraditie. Nieuwe Audi-ontwerpen kenmerken zich door een sterke link tussen technologie en design. Dat betekent dat technologie voortaan zichtbaar wordt in het ontwerp. De onlangs gepresenteerde Audi crosslane coupé is een voorbeeld. In dit studiemodel is het zogenaamde Multi Material Space Frame op diverse plaatsen zichtbaar: in de singleframe-grille, door openingen in de motorkap, in de dorpels, de A-stijl en zelfs in het passagierscompartiment, waar een strip van carbon een dragende functie vervult.

Audi

In de toekomst zullen ook interieurs van de verschillende Audi-modellijnen sterker van elkaar verschillen. Wel zullen in- en exterieur nog nauwer op elkaar aansluiten. Ook daarvan is de Audi crosslane coupé een goed voorbeeld. Het passagierscompartiment 'opent' in de rijrichting en vervolgt in een ononderbroken lijn naar de motorkap. Opvallend zijn verder de grote, 'cleane' oppervlakken en een minimaal aantal bedieningselementen. Daardoor kan de bestuurder zich volledig richten op het rijden.

Audi beschikt in München over de Concept Design Studio. Hier hebben ontwerpers een grote creatieve vrijheid en kunnen ze profiteren van elkaars ideeën. Speciale workshops die er worden georganiseerd, staan volledig in het teken van het omzetten van idee naar werkelijkheid. Dit concept blijkt zeer effectief en dat leidt nu tot een nog nauwere samenwerking met de ontwerpstudio's in Ingolstadt. Al vanaf de eerste creatieve fase wordt er samengewerkt op drie belangrijke design-segmenten: exterieur, interieur en kleur/uitvoering. Daartoe worden kleine teams geformeerd, waarin creatieve en innovatieve ideeën ontstaan.

Audi

De Audi crosslane coupé is voortgekomen uit deze intensieve samenwerking tussen 'München' en 'Ingolstadt'. Deze concept car geeft een voorproefje van het design van toekomstige modellen binnen de Q-familie van Audi.

Alle nieuwe facetten binnen Audi Design zullen leiden tot duidelijkere verschillen tussen de A-, R- en Q-lijnen van het merk. Op dit moment ligt de focus op de Q-reeks, waarbij het draait om een robuuste, herkenbare verschijningen. Audi werkt bijvoorbeeld aan een meer driedimensionaal design van de kenmerkende singleframe grille. Deze zal het krachtige karakter van de Q-modellen verder versterken. Ook hier geldt dat de crosslane coupé richtingwijzend is. Het uitneembare carbon-dakdeel van het studiemodel is eveneens in meer opzichten een belangrijk element.

Audi Audi Audi
 
Websitewww.audi.nl
Deel via