16 juli 2012
Seat Leon

Seat Leon

Seat onthult nieuwe Leon

16 juli 2012 | De nieuwe Seat Leon is vanaf een blanco vel papier geheel nieuw ontworpen. Met een lengte van 4,26 meter is de nieuwe Leon zo'n vijf centimeter korter dan zijn voorganger, maar tegelijkertijd is de wielbasis met bijna zes centimeter gegroeid. De bagageruimte meet 380 liter, zo'n 40 liter meer dan die van de huidige Leon. De hoekige vorm van de koplampen is een typisch kenmerk van de nieuwe designtaal van Seat. De nieuwe koplampen geven de voorkant van de Leon een zeer herkenbaar gezicht, hetgeen nog verder wordt versterkt door de LED dagrijverlichting.

De nieuwe Seat Leon maakt gebruik van een platform dat de ontwikkelingsingenieurs de mogelijkheid bood de vooras 40 millimeter verder naar voren te plaatsen. Het resultaat is een grotere wielbasis en een uitgebalanceerde verdeling van de asbelasting; factoren die belangrijke voordelen bieden voor het comfort en de sportieve handlingeigenschappen. Dankzij de geavanceerde constructietechnieken en het gebruik van lichtgewicht materialen in de koetswerkstructuur is het totale gewicht van de Leon met 90 kilogram gedaald ten opzichte van de vorige versie.

Seat Leon

Seat rust de Leon uit met vertrouwde TDI- en TSI-motoren, qua inhoud variërend van 1,2 tot 2,0 liter. Alle krachtbronnen beschikken over directe inspuiting en turbotechnologie en zijn ontworpen voor een lage inwendige frictie en een snelle opwarming. Vergeleken met hun respectievelijke voorgangers is hun brandstofverbruik met 22 procent gedaald. Daarnaast worden alle motoren voor het eerst leverbaar met start/stop-technologie voor een optimale efficiency.

De 1.6 TDI genereert 77 kW/105 pk en een koppel van 250 Nm. In de Ecomotive-uitvoering met start/stop-systeem en energieterugwinning verbruikt hij 3,8 liter diesel op 100 km volgens de NEDC-cyclus, wat overeenkomt met 99 gram CO2 per km. De vernieuwde 2.0 TDI (150 pk / 320 Nm) heeft in de Ecomotive-uitvoering een gemiddelde consumptie van 4,0 liter per 100 kilometer.

Seat Leon

Seat zal het motorenaanbod snel verder uitbreiden met de 1.2 TSI in twee varianten, met 63 kW/86 pk en 77 kW/105 pk, evenals een 1.4 TSI met 90 kW/122 pk en, de topversie binnen de benzinereeks, een 1.8 TSI met 132 kW/180 pk met een combinatie van een directe inspuiting en spruitstukinjectie. Het dieselaanbod wordt verder versterkt met de nieuwe top-TDI: de 2.0 TDI met 135 kW/184 pk, goed voor een maximumkoppel van 380 Newtonmeter.

Afhankelijk van de motor wordt de overbrenging verzorgd door een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of de bekende zes- en zeventraps DSG-transmissies met dubbele koppeling.

Seat Leon

Het nieuwe "Seat Drive Profile" voor de Leon FR biedt de bestuurder de mogelijkheid om de karakteristieken van de stuurbekrachtiging, gasrespons en het motorgeluid aan te passen. Er zijn drie instellingen: eco, comfort en sport. Daarnaast is er de mogelijkheid om de instellingen geheel op de voorkeuren van de bestuurder af te stemmen. De LED dashboardverlichting verandert bovendien in lijn met de gekozen stand: wit voor eco en comfort, en rood voor sport.

Seat biedt in de nieuwe Leon ook nieuwe infotainmentopties. Aan de basis daarvan staat het Easy Connect-systeem, dat de Seat Sound System entertainment- en communicatiefuncties aanstuurt, evenals een uitgebreide reeks voertuigfuncties.

Seat Leon

De basisversie van de Leon, de Reference, krijgt het "Media System Touch", een radio met een SD-kaart optie, vier luidsprekers en een 5 inch scherm. De Style en FR worden uitgerust met het "Media System Colour" met meer schermkleuren en een hogere kwaliteit, inclusief een CD-speler en zes luidsprekers (acht voor de FR). Dit systeem verbindt externe apparaten via Bluetooth, USB of aux-in. Zijn 5 inch kleuren aanraakscherm bedient tevens voertuigfuncties.

Het Media System Plus-systeem beschikt over een 5,8 inchaanraakscherm met driedimensionale afbeeldingen in hoge resolutie, een iPod-aansluiting, een optionele DAB-tuner en stemherkenning. Het systeem heeft standaard acht speakers. De meest complete optie beschikt over een navigatiesysteem dat navigatie-informatie ook weergeeft op het kleurendisplay tussen de snelheidsmeter en toerenteller en dat ook via stemherkenning kan worden aangestuurd.

Seat Leon

Ook op het gebied van beschikbare rijassistentiesystemen biedt de Leon nieuws. De vermoeidheiddetectie merkt wanneer de bestuurder zijn concentratie verliest en stelt vervolgens voor een pauze in te lassen. Verder functioneert een achter de binnenspiegel gemonteerde camera zowel als "Full Beam Assistant", die automatisch groot- of dimlicht inschakelt, en het rijbaanassistentiesysteem "Heading Control", dat lichte correcties doorgeeft aan de elektromechanische stuurbekrachtiging om te voorkomen dat de bestuurder de rijbaanmarkering overschrijdt.