3 juli 2012
Renault Clio

Renault Clio

Renault introduceert nieuwe Clio

3 juli 2012 | Renault presenteert de vierde generatie van de Clio. De nieuwe Renault Clio is de eerste seriegeproduceerde auto met het nieuwe Renault-design van de hand van Nederlander Laurens van den Acker. Met de nieuwe hatchback van Renault wordt de stijl en de emotie van de Renault conceptcars doorgevoerd in de seriegeproduceerde auto's.

De nieuwe Renault Clio valt op door z'n nieuwe neus waarop het uitvergrote Renault-logo prijkt dat verticaal op een hoogglans zwarte achtergrond is geplaatst. Eerder al werd dit stijlelement gepresenteerd op de conceptcar DeZir. De koplampen met chromen omlijsting en de LED-dagrijverlichting maken het front expressief. Renault biedt de nieuwe Clio hatchback alleen als vijfdeurs uitvoering aan.

Renault Clio

Ten opzichte van zijn voorganger is de Clio 2013 verlaagd, is de spoorbreedte vergroot en zijn de wielen aanzienlijk verder naar buiten geplaatst. Dat zorgt voor een ontwerp met meer dynamiek en persoonlijkheid. De nieuwe Renault Clio wordt geïntroduceerd in acht kleuren, waaronder Rouge Flamme (introductiekleur), die eveneens is geïnspireerd op de kleur van de DeZir.

Al in de eerste ontwerpfase van de nieuwe Clio heeft Renault nagedacht over de mogelijkheden voor het personaliseren van de auto, zowel het exterieur als het interieur. Al bij de introductie levert Renault bijvoorbeeld speciale buitenspiegelkappen, grillelijsten, beschermlijsten aan de onderzijden van de portieren, velgen in afwijkende kleuren en striping mogelijkheden voor het dak. In het interieur kunnen het dashboard, de portierpanelen, het stuurwiel, de handgrepen, de versnellingspookomlijsting, de uitstroomopeninglijsten, de bekledingen en vloermatten worden aangepast aan de smaak van de bezitter.

Renault Clio

Afhankelijk van het uitrustingsniveau en het land waar de auto op de markt is, Renault R-Link vormt de schakel tussen de auto en multimedia:

 • een groot 7 inch (18 cm) touch screen, intuïtieve stembediening en
 • een door de klant persoonlijk in te stellen beginscherm waarmee de meeste functies eenvoudig en veilig zijn te bedienen zonder dat de bestuurder z'n ogen van de weg hoeft te halen;
 • TomTom navigatiesysteem met een LIVE functie die nauwkeurige real time verkeersinformatie geeft, tegelijkertijd de route aanpast en het brandstofverbruik optimaliseert;
 • connectie met de elektronica van de auto waardoor de geavanceerde eco-rijstijl functie is te verkrijgen die het brandstofverbruik beperkt;
 • Renault R-Link Store, automobiel Appstore. De gebruiker kan eenvoudig vanuit zijn auto of vanaf zijn pc via MyRenault een uitgebreid en gevarieerd aanbod apps bekijken en downloaden.

Renault zal het 'connected' aanbod van R-Link voortdurend uitbreiden. Naast de LIVE TomTom services kan de gebruiker bijvoorbeeld ook zijn mailbox raadplegen, informatie opzoeken, zijn agenda beheren, twitteren, een parkeerplaats of tankstation vinden.

Renault Clio

Eén van de apps van de Renault R-Link is Renault R-Sound Effect waarmee een eigen geluidsfeer kan worden weergegeven in de nieuwe Clio. Met Renault R-SoundEffect kunnen 6 motorgeluiden worden gekozen die aan de hand van het gemaakte toerental een motorgeluid weergeven in de auto.

De nieuwe Renault Clio is de eerste Renault met de driecilinder turbo Energy TCe 90. Het is ook de eerste driecilinder van Renault:

 • een driecilinder turbomotor met een cilinderinhoud van 899 cm3, voorzien van stop / start, die de prestaties claimt van een 1,4 liter atmosferische motor;
 • een snel reagerende turbo die kracht levert vanaf de laagste toerentallen, 90 pk en 135Nm bij 2.000 t/min (90% koppel beschikbaar vanaf 1.650 t/min, en tot 5.000t/min);
 • een verbeterde versie met langere overbrengingsverhoudingen die 4,3liter/100 km verbruikt en 99 g CO2 /km
Renault Clio

De Energy-familie is uitgebreid met een 90 pk versie van de 1.5 dCi, voorzien van stop / start:

 • een 1.5 met vier cilinders en een koppel van 220 Nm beschikbaar vanaf 1.750t/min, ofwel een winst van 20 Nm vergeleken met de vorige dCi 85;
 • voorzien van het Renault eco2 label, een verbruik van 3,2 l / 100 km en een CO2- uitstoot van 83g/km.

Een première voor Renault in het B-segment is de TCe 120 waarmee de nieuwe Clio kan worden geleverd. De TCe 120 is gekoppeld aan de EDC (Efficient Dual Clutch) met zes versnellingen:

 • een 1.2 met vier cilinders met de prestaties van een 1.6;
 • een direct ingespoten turbo-benzinemotor met 120 pk en een koppel van 190 Nm vanaf 1.750 t/min.
Renault Clio

Deze motor wordt momenteel gehomologeerd en komt in de loop van de eerste helft van 2013 op de markt.

Meer details over de nieuwe Clio volgen in september bij de internationale perspresentatie en op de Autosalon van Parijs.