15 juni 2012
Audi SQ5

Audi SQ5

Audi presenteert SQ5

15 juni 2012 | Met de 24 Uur van Le Mans als decor, introduceert Audi de SQ5 TDI: het topmodel van de zojuist vernieuwde Q5-reeks. De Audi SQ5 TDI beschikt over een V6 TDI-krachtbron met twee turbo's. Het topvermogen bedraagt 230 kW/313 pk en het maximale koppel 650 Nm (tussen 1.450-2.800 tpm). De SQ5 TDI is het eerste Audi S-model met dieselmotor.

De V6 TDI van de Audi SQ5 heeft een inhoud van 2.967 cm3 en beschikt over twee in serie geschakelde turbo's. Ten behoeve van optimale prestaties zijn de zuigers, de koeling van cilinderkop en zuigers en de nokkenastiming (inlaatzijde) speciaal ontwikkeld. Het common rail-inspuitsysteem werkt met een maximale inspuitdruk van 2.000 bar. Per werkingscyclus zijn tot wel acht inspuitingen mogelijk. Het geluid is extra indringend door de "sound actuator" die werkt met een luidspreker in een aftakking van het uitlaatsysteem.

Audi SQ5

De Audi SQ5 TDI met standaard achttraps tiptronic-transmissie sprint in 5,1 seconden van 0-100 km/h en is goed voor een topsnelheid van 250 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt 7,2 l/100 km. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van intelligent warmtemanagement, het start-stop-systeem en de oliepomp die 'on demand' werkt.

Standaard heeft de SQ5 Quattro permanente vierwielaandrijving inclusief "torque vectoring". De dynamiek daarvan wordt ondersteund door de elektromechanische stuurinrichting en het verlaagde (-30 mm) sportonderstel. 20-inch lichtmetalen wielen met 245/45-banden zijn standaard. Vóór heeft de SQ5 TDI zwarte remklauwen met S-logo. "Dynamic steering" met variabele overbrenging is optioneel.

Audi SQ5

De SQ5 is direct te herkennen aan de in platina-grijs uitgevoerde single-frame grille met dubbele gegalvaniseerde chroomstrips in aluminiumlook, de achterspoiler en de specifieke bumpers. Het hoogglanspakket en de buitenspiegels in aluminiumlook geven het ontwerp een extra tintje. De SQ5 is er onder andere met de exclusieve kristaleffect-kleuren Estorilblauw of Pantherzwart.

Zoals gebruikelijk bij de S-modellen van Audi heeft ook de SQ5 een overwegend in zwart afgewerkt interieur. Een hemelafwerking in zilver is optioneel. De stoelen zijn elektrisch verstelbaar en bekleed met Parelnappa leder/alcantara. De wijzerplaten van de instrumenten zijn uitgevoerd in grijs en voorzien van een S-logo in 3D-design. De wijzers zelf zijn wit. Andere typische S-accenten zijn aluminiumlook stuurpaddles, de speciale S-pooknop, S-logo's op de dorpels, de startknop en het specifieke sportstuur. Ook een S-welkomstmelding op het display en een lichtpakket zijn standaard.

Audi SQ5

De Audi SQ5 wordt in het eerste kwartaal van 2013 op de markt verwacht. De prijzen en de exacte specificaties worden voorafgaand aan de marktintroductie bekend gemaakt.