11 juni 2012
Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

City Emergency Braking nu ook op VW Touareg

11 juni 2012 | De Volkswagen Touareg kan vanaf nu worden besteld met City Emergency Braking. Dit remsysteem assisteert de bestuurder bij snelheden van 5 tot 30 km/h. Het kan zelfstandig remingrepen uitvoeren en daarmee kop-staartbotsingen voorkomen of de gevolgen ervan verminderen. Bij de Touareg is het systeem geïntegreerd in de optionele Adaptieve Cruise Control.

City Emergency Braking (CEB) is een lasergestuurd assistentiesysteem voor gebruik in de stad bij 5 tot 30 km/h. De laser van CEB 'herkent' reguliere verkeersobjecten, zoals auto's, vlak vóór de Touareg. Als het systeem vaststelt dat een aanrijding kan ontstaan, bouwt het automatisch remdruk op zodat de remmen sneller reageren op het intrappen van het rempedaal.

Als de bestuurder op tijd remt, kan zo een aanrijding worden vermeden. Als hij of zij niet tijdig remt, kan een aanrijding onvermijdelijk worden. Dan volgt automatisch een krachtige remingreep. In het meest gunstige geval kan op deze manier een aanrijding worden voorkomen. De remingreep zorgt er in elk geval voor dat de ongevalssnelheid sterk vermindert. Hierdoor wordt schade zo veel mogelijk beperkt.

Volkswagen Touareg

Veiligheidsinstituut EuroNCAP schat dat City Emergency Braking in ruim 20% van de gevallen het letsel veroorzaakt door kop-staartbotsingen kan voorkomen of verminderen. Het instituut beloonde het systeem dan ook met een EuroNCAP Advanced Safety-award.

Een remingreep van City Emergency Braking is geen comfortabele ervaring. Het abrupte karakter is speciaal 'ingebouwd' om de Touareg-bestuurder ervan te weerhouden om in stadsverkeer altijd en uitsluitend op het assistentiesysteem te vertrouwen. Ook met CEB is en blijft de bestuurder eindverantwoordelijk voor de veiligheid. Als de bestuurder bijvoorbeeld snel accelereert of een uitwijkmanoeuvre uitvoert, wordt CEB uitgeschakeld.